Прочитај ми чланак

Обрад Кесић: Русија остаје уз Србију и РС, резолуција о Сребреници је клопка

0

obrad-kesic--youtube_f

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић оценио је да су посета председника Српске Милорада Додика Русији и учешће на Економском форуму у Санкт Петербургу значајни из више разлога, те истакао да је у ова два дана потврђено да руска политика остаје у знаку јаке подршке Републици Српској и Србији.

Он је нагласио да је сам Економски форум био прилика и да се Република Српска додатно представи Русији као свом значајном економском партнеру како би се сарадња додатно учврстила и проширила.

„Много је значајан и став Русије да је резолуција о Сребреници неприхватљива зато што је тај документ нека врста клопке, не само за Републику Српску, већ и Србију. Када би резолуцију изгласао Савет безбедности УН, а претпостављамо да је онда обавезујућа за све државе чланице, добили бисмо ситуацију за Србију у којој би се то могло претворити у још један услов за улазак у ЕУ“, рекао је Кесић.

Он је нагласио да се Република Српска већ бори са различитим притисцима делова међународне заједнице, а евентуално усвајање декларације би додатно усложило односе и положај Српске у међународној политици.

Кесић је рекао да се евентуално усвајање резолуције о Сребреници у америчком Конгресу по значају не може поредити са резолуцијом у Савету безбедности, јер она нема обавезујући карактер.

„Нажалост, и једна и друга резолуција су написане на начин који продубљује неспоразуме из рата и отварају ратне ране на врло емотиван начин, те чак форсирају људе да се ставе у позицију зараћених страна око резолуције“, рекао је Кесић.

(Срна)