• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА У МАКЕДОНИЈИ: Опозиција демолирала канцеларију македонског председника ВИДЕО
Прочитај ми чланак

ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА У МАКЕДОНИЈИ: Опозиција демолирала канцеларију македонског председника ВИДЕО

0

Демонстранти револтирани одлуком председника Македоније Ђорђа Иванова да аболира актере афере „Бомба“ изашли синоћ на улице Скопља.

Јајима су гађали канцеларију Иванова након чега су отишли испред седишта владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ и испред зграде Владе. На улице су изашле и јаке полицијске снаге.

Одмах након што је Иванов помиловао актере афере прислушкивања, неколико стотина присталица опозиције окупило се у центру Скопља.

Окупљени су скандирали против председника Иванова. Кордон полиције их је спречио да дођу до зграде након чега су демонстранти јајима гађали и полицију. Присуство полиције је након тога појачано у граду.

Испред седишта главне, од стране Сороша финансиране, македонске опозиционе партије Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) окупили су се вечерас демонстранти који протестују против одлуке председника Ђорђа Иванова да се прекину сви поступци против политичара, укључујући и лидере СДСМ Зорана Заева и Зорана Верушевског, преноси МИA.

Македонска агенција је навела да су окупљени грађани рекли да су револтирани одлуком о помиловању Заева и Верушевског, као и да се протест одвија мирно, а да седиште СДСМ обезбеђују припадници полиције.

Демонстранти су због тога јајима гађали канцеларију македонског председника, а затим је демолирали. Демонстранти су поломили прозоре канцеларије председника Иванова након чега су отишли испред седишта владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ и испред зграде Владе. На улицама су биле присутне и јаке полицијске снаге. 

„Од данас у Македонији не постоји правна држава… Тражимо да Иванов хитно поднесе оставку. Уколико то не учини, довешће земљу пред експлозију“, рекао је Заев новинарима у Скопљу, недуго пошто је председник Иванов аболирао све политичаре укључене у аферу прислушкивања.

Заев је навео да ће повести становнике Македоније на пут ка „повратку демократије“.

Одмах након што је Иванов помиловао актере афере прислушкивања, неколико стотина присталица опозиције окупило се у центру Скопља. Они су јајима гађали канцеларију Ђорђа Иванова.

„Aко је неко до сада и имао дилему, Иванов је то данас разрешио“, рекао је Заев.

Иванов је раније помиловао све осумњичене за учешће у илегалном прислушкивању, које је изазвало политичку кризу у тој земљи.

„Нису сви криминалци, и ја не прихватам ову одлуку. Ја, Зоран Заев, предводићу грађане у бици за враћање уставног поретка, на улицама, на протестима по градовима и по селима. Или Груевски, или Македонија!“, рекао је лидер опозиције Зоран Заев.

„Одлучио сам да окончам ову агонију за Македонију“, рекао је Ђорђе Иванов у обраћању новинарима, након што је обелоданио своју одлуку о обустављању свих истрага и судских поступака повезаних са скандалом због прислушкивања, пренео је Ројтерс.

Македонска опозиција је прошле године објавила снимке прислушкиваних разговора сарадника тадашњег премијера Николе Груевског, за које тврде да разоткривају контролу владе над новинарима, судијама, службеницима из јавног сектора, као и изборне манипулације.

Одлуку председника Иванова осудио је и европски комесар за проширење Јоханес Хан. Он је изразио сумњу да у таквим околностима предстојећи парламентарни избори могу да буду кредибилни, а оценио је и да је поступак македонског председника угрозио изгледе Македоније на путу ка ЕУ и НAТО.

Лидер Демократске уније за интеграције (ДУИ) која је део владине коалиције, Aли Aхмети оценио је вечерас да је одлука Иванова „збрзана и непромишљена“. Истакао је да за највећу партију Aлбанаца у Македонији та одлука нема легитимитет, јер је за ту странку и сам председник нелегитиман.

Одлуком Иванова, како је саопштила, „фрапирана“ је и владајућа ВМРО ДПМНЕ.

Извор: РТС, Танјуг