Прочитај ми чланак

О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ ДОДИК И ПАПА ФРАНЧЕСКО и какве су поклоне разменили

0

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик састао се у Ватикану са папом Франческом.

Папа је, како је пренео Додик, изразио задовољство чињеницом да је заједно са нашим патријархом трасирао пут везано за канонизацију Степинца кроз рад Мешовите комисије Католичке и Српске православне цркве.

Српски члан Председништва БиХ је за РТРС рекао да је папи пренео поздраве српског патријарха Иринеја.

„Он (папа) је изразио задовољство чињеницом да је заједно са нашим патријархом трасирао пут везано за канонизацију Степинца кроз комисију“, рекао је Додик.

Он је навео да је с папа Франческо разговарао о важним питањима у Европи и свету, посебно о борби за очувањем мира.

„Закључили смо да је веома важно да се сачувају стабилност и мир. Заједнички смо изражили жаљење због догађаја на Новом Зеланду и Шри Ланки“, рекао је Додик.

Он је додао да је задовољан састанком с папом који је, како сазнаје РТРС, трајао 45 минута, иако је обичај да састанци с поглаваром Римокатоличке цркве трају 20 минута.

Додик је нагласио да је потребно наставити сарадњу иниституција РС и БиХ с Католичком црквом.

Он је нагласио да су разговарали и о подршци Републике Српске Католичкој гимназији у Бањалуци, као и обнови католичке цркве на Петрићевцу, која је у завршној фази.

„Потребна је сарадња са свим верским заједницама, јер је то начин како можемо ићи даље“, рекао је Додик.

Током састанка, Додик и папа Франческо разменили су и поклоне.

Додик је папи поклонио позлаћену икону Светог Саве која је, како је рекао, посебно израђена за ову прилику, као и кандило, које је израдио „врсни мајстор“ са Косова и Метохије.

„То је кандило које је урађено на посебан начин“, рекао је Додик.

Он је додао да је од папе Франческа добио посебно урађену композицију, која симболички одражава голуба и представља мир у свету.

Наводи се и да је пред састанак Додика и папе постројена гарда која је дочекала председавајућег Председништва БиХ, у чијој пратњи је била и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановић је рекла да је на састанку са папа Фрањом истакнута важност равноправности свих етничких заједница у БиХ .

Она је додала да се данас у Ватикану може равноправно разговарати са представницима Свете столице што, како је оценила, показује да је Српска уважена.

Цвијановић је оценила и да папа и Ватикан добро познају стање у БиХ.

„Посебно када разговарате са државним секретаром, ту немате никаквих дилема, све од уговора који регулише односе између Католичке цркве и БиХ до свих других ствари оперативног карактера, али и политичког карактера као што је Изборни закон, потреба да се обезбеди потпуна равноправност, и многе друге ствари са којима смо суочени“, навела је Цвијановић.

Она је додала да јој је било јако важно да је могла да представља Републику Српску и да је поцаствована што је у делегацији председавајућег Председништва БиХ.

Цвијановић је нагласила и да је папа честитао Ускрс верницима у Републици Српској и БиХ.

Додик се састао и с државним секретаром Свете столице, кардиналом Пјетром Паролином с којим је, како је навео, разговарао и о формирању власти на нивоу БиХ.

„Видела се и потреба да се укаже на тешку политичку позицију, пре свега Хрвата, односно католика и да је неопходно да то буде на бази паритета, онако како је и предвиђено“, рекао је Додик.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!