Прочитај ми чланак

НВО: Николићев говор мржње нарушава односе у региону

0

Кућа људских права и демократије представила је данас извештај о односу нове власти према људским правима, транзиционој правди и владавини права у коме се каже да је обавеза представника власти да својим изјавама не продубљују конфликте, не провоцирају нове сукобе, већ да раде на превазилажењу проблема из прошлости.

„Председник Републике и чланови његовог кабинета морају да престану са коришћењем говора мржње и са квалификацијама на рачун читавих националних заједница. Такво понашање је противзаконито, нарушава односе у региону, али и вређа грађане Србије, који нису српске националности“, каже се у извештају.

У Извештају се истиче да власт мора одустати од урушавања независних институција и да предузме све мере како би се друге гране власти, а посебно судска, ослободиле политичког притиска и превеликог утицаја извршне власти.

Потребно је хитно реформисати цео правни оквир контроле служби безбедности, каже се у извештају и наглашава да су тужилаштва, судови и полиција надлежни да се баве кривичним прогоном и суђењем, а ниједан политичар, нити функционер извршне власти нема овлашћења да се меша у кривичне поступке.

Директор Центра за практичну политику Драган Поповић је истакао да јачају десне екстремистичке организације и напади на појединце, цивилно друштво и медије.

„Таква атмосфера у друштву је одговорност власти, не улазећи у то да ли постоје директне везе странака на власти и тих организација“, рекао је Поповић и указао да се не сме дозволити да буду угрожени људи који се залажу за поштовање људских права.

Чланице Куће људских права и демократије су Грађанске иницијативе, Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права, Хелсиншки одбор за људска права и Центар за практичну политику.

Извештај је, поводом Међународног дана људских права, представљен на отварању библиотеке Куће људских права и демократије.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је истакао да се и поред декларативног залагања за припаднике ЛГБТ популације обично о томе прича само у време кад је питање да ли ће се одржати Парада поноса, а осталим даним у години се тим правима нико не бави.

„Њихова изложеност претњама и физичком малтретирању је присутна у целој Србији, а и граду Београду чији сам ја градоначелник, и то је једна ствар на коју сигурно не могу да будем поносан“, рекао је он.

Ђилас је напоменуо да је обавеза власти да помогне рад невладиног и цивилног сектора, без обзира на критике упућене на њен рачун.

„Град Београд ће и у наредном периоду наставити да помаже и сарађује са свим организацијама које се бави заштитом људских права у Београду“, поручио је он.

Ђилас је закључио да ће представници невладиног сектора у њему имати искреног сарадника, човека који је спреман да каже своје мишљење, али и који је спреман да мења своје мишљење кад му се понуди аргумент.

Амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт је истакао да оснивањем Куће људских права помогао Град Београд послао позитивну поруку институционалне подршке организацијама цивилног друштва.

Девенпорт је нагласио да у Србији снаге које се залажу за модернизацију и толеранцију заслужују сталну подршку.

Претње и насиље према припадницима мањинских група нису прихватљиви и потребна је пуна примена владавине права и истрага према онима који су одговорни за претње, како би били приведени правди, рекао је он.

Девенпорт је указао да је то тест за сваки правосудни систем.

(Фонет)