Прочитај ми чланак

НОЖ У ЛЕЂА: Велика издаја, Николић и Вучић не подржавају референдум у Р. Српској

0

Београд -- Председник и премијер Србије разговарали са званичницима Републике Српске, нису им пружили подршку око референдума, али нису хтели ни да утичу на њихов став.

Фото: ФоНет

Фото: ФоНет

То се наводи у заједничкој изјави Томислава Николића и Александра Вучића објављеној након састанка у Председништву.

Како се наводи, државни врх Србије није пружио подршку, али „ни на који начин није желео да утиче на промену ставова легално изабраних политичара у Републици Српској поводом одржавања најављеног референдума“.

„Србија ће, без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону, увек подржати српски народ, грађане Републике Српске и њене институције“, наводи се.

Састанак председника Томислава Николића и премијера Вучића трајао је од 14:30 до 16 часова, а одржан је због ситуације настале пошто је Управни одбор Савета за примену мира у БиХ позвао власти РС да одустану од референдума о Дану РС.

„Основна тема разговора била је очување стабилности и мира у региону. Председник и премијер истакли су да је политика Србије поштовање територијалног интегритета БиХ, као и интегритета ентитета Републике Српске“, наводи се у саопштењу.

На састанку су били члан Председништва БиХ Младен Иванић, председник РС Милорад Додик, председница Владе РС Жељка Цвијановић и председник Српске демократске странке Младен Босић.

Српски премијер рекао је раније да не види сврху овог састанка, уз оцену да су политички лидери у РС „већ унапред донели своје одлуке“.

Управни одбор Савета за примену мира у БиХ позвао је у уторак РС да не одржи референдум о Дану Републике 9. јануару и поручио да неће толерисати било какво кршење Дејтонског споразума, укључујући и покушаје отцепљења.

Са ставом Савета није сагласна Русија.

Референдум о Дану РС најављен је за 25. септембар.