Прочитај ми чланак

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ: Ево ко од странака има највећу подршку у Београду

0

Портал Директно.рс је дошао у посед резултата истраживања једне реномиране стране агенције о актуелним политичким и друштвеним питањима у Србији. Теренско истраживање за потребе велике фондације из Велике Британије спроведено је у Београду у периоду од 20. до 30. јануара и обухватило је 947 испитаника.

Према резултатима истраживања, уколико би се републички парламентарни избори одржали у недељу, Српска напредна странка би у Београду освојила 36,7% гласова, Савез за Србију 29,8%, Покрет слободних грађана 7,1%, а Српски патриотски савез – СПАС 5,9%. Изнад цензуса би били још и коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије са 4,9% гласова, те Српска радикална странка са 3,2%. Према подацима из истраживање, цензус не би прешли Покрет Метла 2020 (2,3% гласова), коалиција Српске деснице и Заветника (1,3%), као и Не давимо Београд (0,9%). Остале странке, укључујући националне мањине, заокружило би нешто испод 8% испитаника.

Foto: Printscreen

– Важно је имати у виду да су ово резултати истраживања на нивоу Београда, те подаци о високом рејтингу Савеза за Србију не треба да изненађују, будући да Драган Ђилас, као бивши градоначелник, у граду још увек ужива висок рејтинг. Овај број, међутим, показује раст популарности ове опозиционе групације у односу на изборе у Београду из 2018. године, што је последица ширег укрупњавања опозиције у монолитан блок способан да акумулира
незадовољство Београђана. С друге стране, приметан је пад рејтинга СНС-а, што може бити резултат лоших потеза градске власти, чије се последице осећају и на републичком нивоу – наводи се у извештају агенције.

Други део истраживања бавио се ставовима грађана о актуелним друштвеним питањима и наводним аферама у које су умешани представници владајуће странке. Између осталих, проверен је и степен подршке бојкоту међу бирачима:

Foto: Printscreen

– Огромна већина опозиционих бирача подржава идеју бојкота и у случају да странке које су навели као први или други избор прогласе бојкот они би изборног дана остали код куће. Свега око 8% опозиционих бирача, и то углавном СПАС-а и радикала, би чак и у том случају изашло на биралишта. Оно што је, међутим, још важније, јесте да 81.8% опозиционих бирача верује да ће бојкот убрзати промену власти у Србији, што је веома висок број, поготово узимајући у обзир да у тренутку спровођења истраживања кампања бојкота још увек није почела – стоји у извештају о спроведеном истраживању.

Foto: Printscreen

Када је реч о аферама власти, агенција је проверавала степен веровања грађана у истинитост тврдњи о аферама „Крушик“ и „Јовањица“, докторату Синише Малог, дипломи Небојше Стефановића, те директној кривици Зорана Бабића за смрт Станике Глигоријевић на наплатној рампи Дољевац.

– Бирачи опозиције чврсто верују у постојање ових афера и умешаност државног врха и чланова њихових породица у њих, али, што је можда још занимљивије, приметан је велики број присталица владајућих странака, највише СНС-а, који је одбио да се изјасни по овим питањима. Ово може да говори о неповерењу које се услед откривања ових афера ствара унутар бирачког тела СНС-а – наводи се у саопштењу.

У наставку објављујемо и друге налазе до којих је агенција дошла у свом истраживању.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen