Прочитај ми чланак

Нови шамар – Немачки АРД: Везе Вучића и његовог сина са криминалом и Беливуком

0

Једно суђење у Београду држи српску јавност у напетости. Ради се о хулиганима који раде за моћне нарко-кланове и врше брутална убиства. Њихове везе наводно сежу до врха државе. О томе извештава и немачки АРД.

Пред судом за организовани криминал у Београду јуре црна полицијска возила с упаљеним ротационим светлима. Кроз споредни улаз у зграду уводе оптужене – 31 мушкарца. Они се терете за убиства, поседовање дроге, отмице и трговину оружјем.

– У судници заузимају места иза сигурносног стакла, на дохват руке посетилаца – мишићави мушкарци с вратовима као код бикова, обријаних глава, тетовирани. На челу банде је Вељко Беливук, вођа хулигана Партизана, који спадају међу најбруталније у Европи. Стадион служи као место за трговину дрогом и регрутовање нових чланова банде, пише АРД – преноси Дојче веле.

Окрутна убиства

Злочине за који се терете наводно су починили за нарко-клан с коренима у Црној Гори, који већ годинама води крвави рат с другим клановима – уз бројна убиства и то не само у Србији, већ и у неколико других европских земаља.

Када су почетком 2021. године међународни истражитељи дешифровали заштићени систем за комуникацију Sky ECC, наишли су на језиве фотографије унакажених лешева. Траг их је довео до куће у селу поред Београда, која има скривену просторију којој се приступа само кроз рупу у зиду. Унутра се, између осталог, налази машина за млевење меса, којом су криминалци млели тела како би их касније уклонили.

Веза Беливукове банде са политиком

Процес у Београду сада открива везе те групе са политиком. Истраживачки новинар Стеван Дојчиновић прати суђење против клана од самог почетка. Према његовим речима, Беливук је током процеса изјавио да је његова улога била „подршка демонстрацијама за Вучића и ометање опозиционих протеста“.

Додаје да је набрајао политичке услуге које је од њега тражио Вучић.

Значајну улогу играо је изгледа и полицајац Ненад Вучковић, још један високи представник хулигана. На једној фотографији се види како позира с наводним серијским убицом Беливуком. Међутим, тај полицајац није самостално контролисао групу, све је ишло много више ка врху, тврди Дојчиновић.

У процурелој комуникацији између Беливука и полицајца, у коју су новинари АРД-а имали увид, Беливук пише да се ничега не боји и да је спреман. На то полицајац одговара да то он зна, као и „шеф“, а и „велики шеф“. За Дојчиновића је јасно да је „шеф“ бивши министар унутрашњих послова, а „велики шеф“ – председник Вучић.

Упити АРД-а упућени председнику остали су без одговора. Он такође није хтео да се изјасни ни о оптужбама против свог сина Данила. На једној фотографији, Данило Вучић позира загрљен с једним од блиских сарадника Беливука, који се у полицији води као члан клана.