Прочитај ми чланак

Нови Сад: Више хиљада присталица ДС у протестној шетњи због репресије коју спроводи власт

0

novi-sad-1358958814-257731

НОВИ САД – Више хиљада присталица Демократске странке учествовало је данас у протестној шетњи улицама Новог Сада како би исказали протест због, како су навели, политичких хапшења и репресије коју спроводи власт у Србији.

Они су се окупили у подне испред зграде Филозофског факултета у Улици Зорана Ђинђића уз рок музику која је пуштана током деведесетих година на протестима против режима Слободана Милошевића.

Носили су велики транспарент на којем је писало „Не пристајем“, а колону су предводили почасни председник ДС Борис Тадић, заменик председника Бојан Пајтић, као и бројни функционери, међу којима су Борислав Стефановић, Божидар Ђелић и Горан Јешић.

На почетку шетње прочитана су имена свих чланова ДС-а који су привођени за последњих годину и по, а присутнима се обратио и Данило Бобић, који је рекао да су га пре локалних избора у општини Врбас као активисту ДС-а претукли активисти Српске напредне странке.

Бивши председник Уставног суда Србије Момчило Грубач рекао је да власт толерише насиље, јер је заузета политичким хапшењима.

„Не гради се правна држава хапшењем политичких противника и пуштањем на слободу насилника“, рекао је Грубач.

Он је оптужио власт у Србији да прво хапси, па онда тражи доказе и оценио да је и то врста насиља.

Према његовим речима, данас у Србији уместо владавине права, на сцени је владавина политичког волунтаризма и дестабилизација институција, што је, како је оценио, велика опасност по демократију.

Портпаролка ДС-а Александра Јерков поручила је да ДС неће ћутати док год су њени чланови у притвору.

„Свакоме је јасно да ако данас грађанска Србија допусти да се ово ради са ДС-ом, сутра ће се то исто дешавати и осталим грађанима Србије“, рекла је Александра Јерков.

Шетња се завршила испред зграде новосадског суда, где је ДС изразила протест због продужавања притвора њиховом функционеру и бившем градоначелнику Новог Сада Бориславу Новаковићу.

Функционери ДС су залепили два плаката Универзалне декларације о људским правима на дрвеће испред новосадског суда, пошто им није допуштено да их предају у суду, што су намеравали.

Протестну шетњу обезбеђивала је полиција и протекло је без инцидената, осим што су из неких кафића, док је колона пролазила, грађани добацивали „лопови, лопови“.

Пајтић: СНС преузима улогу суда, таблоиди тужилаштва

Нови Сад – Заменик председника Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић оптужио је данас Српску напредну странку (СНС) да преузима улогу суда а да таблоиди преузимају улогу тужилаштва.

– У затвор идеш зато што си лопов, а не зато што си члан ДС. СНС није променила ћуд, него само длаку и води исту политику као деведесетих година – рекао је Пајтић на протестном скупу испред зграде новосадског суда пред више хиљада присталица.

Пајтић је навео да су лидер СНС Александар Вучић и председник Србије Томислав Николић исти они људи који су деведестих година били министар информисања и потпредседник Владе у време режима Слободана Милошевића.

Пајтић је оптужио Вучића и Николића да су пустили на слободу 2.500 криминалаца пре времена и да се због тога у Србији удвостручило насиље.

Према његовим речима, Нови Сад данас више личи на Чикаго из двадесетих година 20. века него на модеран средњоевропски град.

– Колико год се Вучић буде мучио да буде некакав лидер ове земље, он никада неће имати политичку мудрост Драгољуба Мићуновића, енергију Зорана Ђиндјића и толеранцију Бориса Тадића – рекао је Пајтић.

Пајтић је поручио да се ДС не плаши и да ће се борити за слободу. На крају окупљања функционери ДС залепили су два плаката Универзалне декларације о људским правима на дрвеће испред суда, пошто им није допуштено да их предају у суду, што су  намеравали.

Протестну шетњу обезбеђивала је полиција и протекло је без инцидената, осим што је неколико градјана у више наврата узвикивало према колони „лопови, лопови“.

Шетња се одвијала од зграде Филозофског факултета у Улици Зорана Ђинђића ка улицама у ширем центру града, а колона се зауставила испред Скупштине Новог Сада, где су учесници шетње узвикивали „фашисти, фашисти“.

(Бета)