Прочитај ми чланак

Нови потреси у СНС у Београду: Шапић отерао секретара блиског Вучићу

0

Досадашњи секретар за образовање Ненад Радић поднео је у уторак оставку након што је на томе инсистирао градоначелник Александар Шапић. Радић одавно има несугласице са Шапићем, због чега је градоначелник инсистирао да он оде са ове функције. На његово место доћи ће актуелна секретарка за социјалну заштиту, Александра Чамагић. Она је била посланица испред Шапићевог СПАС-а, због чега саговорник Нове тврди да је Шапић реализовао још једно намештење које има за циљ да постави око себе људе блиске њему, а не толико СНС.

На седници градског Већа одржаној у уторак, на индиректан начин настављени су сукоби на релацији градоначелник Београда – председник Србије. Наиме, на инсистирање првог човека Београда и потпредседника СНС Александра Шапић, оставку је поднео досадашњи секретар за образовање Ненад Радић.

На његово место експресно је постављена Александра Чамагић, бивша посланица СПАС-а, покрета који је Шапић предводио пре него што га је утопио у СНС.

Према речима саговорника Нове, који је упознат са детаљима сукоба, Радић није одговарао Шапићу јер није био на његовој „линији“, односно био је ближи струји у СНС која је и даље ближа бившем председнику странке Александру Вучићу. Када је реч о Чамагић, она је одавно блиска сарадница Шапића.

„Радић је ушао у сукоб са Шапићем, због чега је практично натеран да поднесе оставку. На Већу је донета одлука да се постави Чамагић за његову наследницу, која је дугогодишња сарадница градоначелника. Радић није превише констатовао градоначелника, односно није марио за то шта Шапић прича и ради. Шапић је то пратио и недавно је практично поставио ултиматум, због чега се Радић повукао“, објашњава саговорник Нове који је упознат са овим случајем.

Према тврдњама нашег саговорника, Радић припада струји која је ближа Вучићу, него Шапићу, због чега његова оставка има много дубљу позадину и последице него што се види у први мах.

Вучићев и Шапићев рат у Београду у неколико чинова

Иако је најављен као велико појаћање СНС кроз потпредседничко место, актуелни градоначелник Београда Александар Шапић практично од утапања у СНС има сукобе са врхом странке. Одмах је имао низ вербалних сукоба са министром и бившим замеником градоначелника Гораном Весићем, због чега су и један и други кроз медије водили прави рат.

Након тога, Шапић је ушао и у сукоб са тадашњиим председником странке Александром Вучићем.

Председник није био задовољан како је Шапић реаговао у неколико наврата, укључујући и одлуку око бесплатних уџбеника и вртића јер није консултовао врх СНС због ове одлуке. Како је „Нова“ писала, управо је Шапић разлог што се Вучић још није одлучио на ванредне београдске изборе, иако их је више пута јавно најавио.

Како је навео наш извор, актуелни градоначелник не жели да поднесе оставку и он би, у случају губитка подршке напредњака, кренуо у прављење засебне опције уочи избора.

Осим тога, Шапић је имао и низ трзавица са београдским напредњацима. Један од већих сукоба десио се почетком године када су се одборници СНС жалили повереници за Београд Ани Брнабић јер током заседања неретко морају да остају и иза поноћи. Тада је одржан буран састанак јер је незадовољство било било. Управо због тог незадовољства неколико месеци касније одборничко место напустио је Немања Јоксимовић, један од најактивнијих напредњака у Београду.

Од момента избора Шапића за градоначелника трају „шумови“ међу београдским напредњацима. Није тајна да је Александар Шапић у конфликту са делом напредњака, као и то да су му нарушени односи са доскорашњим лидером странке Александром Вучићем. Један од таквих сукоба догодио се на седници Градског већа у јуну, када је Шапић отворено критиковао колеге из СНС.

Како каже извор Нове који је присуствовао седници, Шапић је највише критиковао градске већнике из редова СНС.

Није крио да је разочаран јер га недовољно подржавају и јасно им поручио да уколико немају храбрости да са њим иду до краја, могу слободно одмах да оду са тих позиција.

„Шапић је био прилично љут, у одређеном тренутку и видно непријатан. Рекао је свима да немају храбрости да заврше посао који су започели и да слободно могу да га напусте, уколико не могу да га прате. Осим тога, рекао је да се њему свакако од почетка прети изборима из СНС и да нема разлога да не иде до краја“, причао је раније извор Нове.

Што се избора у Београду тиче, Шапић је у више наврата поручио да жели пун мандат на челу града због чега Вучић и калкулише са одржавањем избора у Београду.