Прочитај ми чланак

Нова превара из Брисела: Приштина попустила, споразум у марту!

0

(Танјуг)

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је Приштина попустила на преговорима у Бриселу и да ће споразум бити потписан 20. или 28. марта.

630463993513e36fc26993411634613_640x443
Председник Томислав Николић изјавио је да је Приштина попустила по питању надлежности заједнице српских општина на Косову и Метохији и изразио наду да ће споразум са Приштином бити потписан током следећих десетак дана.

„Приштина која је до сада инсистирала на томе да свако решење мора да се уклопи у њихове законске оквире, попустила је“, изјавио је Николић новинарима после састанка српског државног врха са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон. 

„Споразум ће бити потписан ако не 20, онда 28. марта“, рекао је председник Србије и оценио да би то могло да буде подстрек за Европску унију да Србији одреди датум за почетак преговора о придруживању. 

Према његовим речима, разговор са Ештоновом, искрен и конкретан, тицао се неопходних измена закона које су донеле приштинске власти, али и закона Републике Србије, како би се српској заједници омогућила заштита у складу са европским стандардима. 

„Није било никаквих докумената“, прецизирао је Николић, мислећи на спекулације да ће Ештонова изнети „нон пејпер“ (списак тема које неће бити део званичне расправе). 

Једини документ био је, рекао је, Резолуција народне скупштине и папир наше владе о дијалогу, рекао је Николић. 

Државни врх Сбије – председник, премијер и вицепремијер, Томислав Николић, Ивица Дачић и Александар Вучић, разговарали су с Ештоновом током радне вечере два и по сата. 

Састанак је заказан на иницијативу Брисела, пошто је постало извесно да је дијалог Београда и Приштине „запео“ на питању овлашћена заједнице српских општина. 

У оквиру дијалога предвидјене су још две рунде разговора Београда и Приштине, 20. марта и 6. априла, а 16. априла Кетрин Ештон ће известити Савет министара ЕУ о резултатима дијалога и изнети препоруку да ли Србији треба одобрити датум за преговоре са ЕУ.