Прочитај ми чланак

Нов ниво Вучићевог спина: Ја сам Робин Худ

0

"Доказ корупције је чињеница да сам се трудио да набавим респираторе, лекове и вештачка плућа за наш народ, када су велики пресретали авионе и хтеИи да све оде у њихове земље - они лепо да живе, а ми лепо да умиремо", тако је председник Србије Александар Вучић одговорио на писмо америчких конгресмена председнику Бајдену.

– Супер, ја сам крив за то. То није никакав доказ никакве корупције, већ моје борбе, па макар био Робин Худ из једног малог народа који се борио за своје људе. То бих поновио и у будућности, то ћу увек да урадим. Мој посао је да помажем грађанима Србије, а не да помажем грађанима Америке или било које друге земље – рекао је Вучић новинарима и обрнуо игрицу нелогичних објашњена и „фарбања“ грађана.

Вучић је рекао да је тај захтев потписало неколико конгресмена из Демократске странке, те да је он једнопартијски, а да ће се видети „колико ће конгресмена да потпише српску“ резолуцију у наредних месец дана“. Он је рекао да се не плаши замрзавања имовине и рачуна у иностранству „јер их нема“.

– Молим их да ми замрзну имовину у иностранству. Мени не можете да нађете ниједан рачун. Немам ниједан рачун ван ове земље, не могу да га замрзну, нити имам паре нити имам рачуне – рекао је Вучић.

Напредњачки лидер је коментарисао и то што Србија није међу земљама позваним на онлајн Самит за демократију који организује председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден, да „свако има право да оцењује туђу демократију на начин на који хоће“.

Вучић је одговарајући на питања новинара након примања вакцине против корона вируса на Београдском сајму рекао да „свако има право да бира кога ће да позове“.

Седморица конгресмена САД упутили су писмо председнику државе Џозефу Бајдену са захтевом да се та држава активније ангажује у сузбијању корупције у Србији, спречавању гушења слободе медија и организовању слободних и фер избора. У писму се, између осталог, наводи да је председник Србије Александар Вучић продубио корупцију, да је власт омогућила огроман профит телевизији Пинк и да су послови државног Телекома обавијени велом тајни.

У писму конгресмена упућено првом човеку најмоћније силе на свету, наводи да се да су дубоко забринути због политичке и хуманитарне ситуације у Србији.

Конгресмени подсећају да је Бајден током посете Србији, у августу 2016. године, као потпредседник САД, поручио да је у интересу те земље просперитет Србије.

– Стога охрабрујемо вашу администрацију да се са председником Александром Вучићем ангажујете у борби против корупције и да се се сузбију напади на слободне медије. Оба питања су кључна за Србију и за њене тежње да постане део Европске уније – наводи се.

Конгресмени су позвали Бајдена да размисли о употреби извршне наредбе 14033, која подразумева „Блокирање имовине и забрану уласка у САД за особе које утичу да дестабилизацију ситуације на Западном Балкану“.