Прочитај ми чланак

НИСУ СВИ, У ОПОЗИЦИЈИ, за бојкот избора?

0

Странке окупљене око Савеза за Србију не могу да се усагласе око бојкота скупштине. Нејединство у посланичкој групи ДС, јер нису сви за излазак из парламента

Део опозиције окупљен око Савеза за Србију ни на састанку у четвртак није постигао договор око заједничке платформе, као ни око начина на који ће у пракси бити спроведен најављени бојкот републичке и локалних скупштина. Следећи састанак требало би да буде одржан наредне недеље, до када је свим учесницима разговора остављен рок да изнесу сугестије и изјасне се о прихватању коначне верзије предлога „споразума са народом“.

Одлуку о бојкоту свих парламената у четвртак су донеле Двери, а претходно су се на напуштање скупштинских и одборничких клупа одлучили и СДС, ДС и Народна странка. Нема, међутим, јединственог става око тога како би бојкот требало да изгледа у пракси – да ли то значи подношење оставки свих посланика са листе или само недолазак на седнице, да ли ће бити организована алтернативна скупштина…

Такође, део посланика ДС и даље сматра да не треба напуштати посланичке клупе, иако су, током посебне седнице на којој се обраћао председник Словеније Борут Пахор, остали ван сале. Наши извори наводе и да ће потези опозиције и однос према парламенту бити условљени и потезима власти, пре свега одлуком о евентуалном расписивању ванредних парламентарних избора.

Осим договора о изласку из свих скупштина, предложена платформа опозиције подразумева заједничку изборну листу под називом „1 од 5 милиона“ (ако се одлуче за излазак на изборе), као и залагање за формирање владе стручњака, без партијских лидера и увођење специјалног тужиоца за корупцију… Савез за Србију саопштио је у четвртак да ће и после прихватања коначне верзије документа, он бити „отворен за допуне у будућности, као и за све оне из опозиције који накнадно желе да га прихвате“.

ДОШАО И СЕРГЕЈ

У договору опозиције учествују, поред представника СзС, и СДС, ДСС, „Не давимо Београд“, Нова странка, Странка модерне Србије, ПСГ… У име Покрета слободних грађана у четвртак је, први пут, на састанку био новоизабрани председник Сергеј Трифуновић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!