Прочитај ми чланак

Николићево извињење је испуњење немачких захтева?

0

nikolic konferencija

(Бета)

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оценио је да је извињење председника Томислава Николића у име Србије за злочин у Сребреници 1995, изненађујуће и да не зна да ли то „гаф“ или испуњење „захтева немачких посланика“.

Томислав Николић се у интервјуу за босанскуј ТВ БХТ чији је извод данас објављен, а биће у целини емитован 7. маја, извинио за злочин у Сребреници.

Вукадиновић је поводом тог извињења рекао агенцији Бета да су, „по оцени немачке дипломатије, неке Николићеве изјаве о том питању (злочину у Сребреници) биле исувише запаљиве и ‘ревизионистичке’ у односу на официјелну слику створену на Западу и у хашком Трибуналу. Последњи његов (Николићев) говор у УН дочекан је ‘на нож’ у тим круговима, а нарочито у Сарајеву“, оценио је Вукадиновић.

Он је истакао да је врло вероватно да је Николић хтео да извињењем амортизује критику и оде корак даље од онога што је о Сребреници изјављивао бивши председник Србије Борис Тадић. Николић је, сматра Вукадиновић, изјавом о Сребреници хтео и да отклони још једну потенцијалну сметњу на путу Србије ка добијању датума за почетак преговора са ЕУ.

Вукадиновић је оценио да је Николићева изјава о томе да су Срби из Босне и Херцеговине „Босанци“ – „само мало трапава пошалица која сигурно неће добро одјекнути у Бањалуци и у Републици Српској“.