• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Николићев саветник Милорад Симић биће директор полиције уместо Вељовића
Прочитај ми чланак

Николићев саветник Милорад Симић биће директор полиције уместо Вељовића

0

Нови директор полиције могао би да буде пензионисани полицијски генерал Милорад Симић, сада саветник председника Србије Томислава Николића и некадашњи извршни директор Сектора управљања имовином, безбедности, комерцијале и општих послова Агробанке, сазнаје “Блиц”.

 

О Симићу, кога на челу полиције жели СНС, тренутно се воде разговори државног врха. Уколико се договор и постигне, напредњаци ће се садашњем директору полиције Милораду Вељовићу одужити за добру сарадњу с том странком од формирања Владе тиме што ће га поставити на Симићево место у кабинету председника.

Сукобу између СНС и СПС о томе ко би требало да буде директор полиције приписује се као последица и криза у владајућој коалицији и отворене афере о везама са криминалним групама. Према последњим незваничним наводима, сада договоре о директору полиције воде премијер Ивица Дачић и потпредседник Александар Вучић. Вучић је изјавио да договора још увек нема, али и да би могао да се постигне компромис. Како сазнајемо, коначна одлука о томе ко би требао да дође на ту функцију могла би да буде донета у наредних десетак дана.
По закону, директора Влади предлаже министар полиције и бира га између три кандидата са конкурса које му предложи комисија. Међутим, конкурс за ту функцију одужио се више од два месеца.

Милорад Симић није се пријавио на конкурс, тако да уколико Дачић пристане на његов избор, мораће да поништи конкурс, односно неће изабрати ниједног кандидата. У том случају мораће да распише нови избор на који би се пријавио Симић или да га предложи за в.д. директора одлуком Владе.

Директор је практично први човек полиције: код њега стижу све оперативне информације о истрагама, акцијама полиције које он и одобрава. Он одређује и све начелнике, а како директно руководи полицијом, на важнијој је функцији и од министра. 
Од Полицијске управе Београда до Агробанке

Милорад Симић од 2007. године био је запослен у Агробанци. Прво као саветник ИО за превентиву и безбедност, а потом као један од извршних директора. Био је и у УО ФК Црвена звезда, која је позајмљивала новац од ове банке. Симић је радни век провео радећи у МУП-у, где је врло брзо стекао чин генерал-мајора и обављао функције начелника Управе полиције и начелника Полиције Београда.

(Блиц)