Прочитај ми чланак

Николић: Србија везала своју судбину за ЕУ, спремна је да испуни све услове

0

Toma Nikolic

 

Председник Србије Томислав Николић пренео је премијеру Словачке Роберту Фицу да је Србија отпочињањем приступних преговора своју судбину везала за ЕУ.

Николић је истакао и да нормализација односа Београда и Приштине не може значити признавање Косова и Метохије.

Николић је рекао да билатералне односе две земље не оптерећује ниједно отворено питање и да Србија у Словачкој види подршку и искрено пријатељство.

Он је подвукао да је Србија отпочевши преговоре везала своју судбину за Европску унију и да је спремна је да испуни услове које чланство подразумева.

Напомињући да у домаћој јавности постоји неразумевање око поглавља 35 у коме се помиње нормализација односа Београда и Приштине председник је нагласио да “нормализација не може значити признавање Косова и Метохије.“

Он је додао да је пре почетка преговора било приче о томе да грађане очекује бољи живот уласком у ЕУ, а сада је ред на конкретизацију:

„Наш циљ је уређена и стабилна држава и подизање животног стандарда грађана. Да би то остварили драгоцено нам је искуство Словачке, како не би поновили грешке које су неке чланице направиле на свом путу пуноправног чланства“, рекао је Николић, саопштила је служба председника за сарадњу с медијима.

Честитајући Србији на историјском успеху, Фицо је са задовољством истакао да је први званичник једње чланице ЕУ који је посетио Србију од отпочињања преговора са Унијом.

„Ми никада нећемо изневерити Србију и подржавамо дијалог Београда и Приштине“, истакао је премијер Словачке. Он је подвукао да је чланство у Европској унији добра ствар, али да подразумева пуно рада и одрицања. „Понекад Вам се чини да има пуно проблема, али се они на крају реше,“ рекао је премијер Фицо и додао да Европска унија упркос тешкоћама функционише.

Састанку су присуствовали министри спољних послова Словачке и Србије Мирослав Лајчак и Иван Мркић, амбасадор Словачке у Београду Јан Варшо и саветница председника Станислава Пак Станковић.

Премијер Словачке Роберт Фицо на почетку званичне посете Србији прво се састао са премијером Ивицом Дачићем коме је симболично предао кључ капије ЕУ. Нешто касније се срео и са првим потпредседником владе Александром Вучићем.

(Танјуг)