Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ СА МАКЕДОНСКИМ ПРЕДСЕДНИКОМ ОЧИ У ОЧИ: О цару Душану, Космету и УНЕСКОУ

0
Николић и председник БЈР Македоније

Николић и председник БЈР Македоније

Председник Србије Томислав Николић је изјавио да су он и македонски председник Ђорђе Иванов разговарали о будућности, али да су се „докачали око прошлости“.

Николић је од Иванова у Бриселу затражио објашњење зашто је Македонија у УНЕСКО гласала за чланство Косова.

Председник Србије је, после заједничког разговора њега и Иванова с челницима ЕУ Доналдом Туском и Јоханесом Ханом о избегличкој кризи, рекао да му је Иванов честитао што је Србија отворила поглавља преговора о чланству с ЕУ.

„Онда смо разговарали о будућности, докачили се прошлости и указао сам македонском председнику на то зашто није било добро што је Македонија гласала за улазак Косова у УНЕСЦО“, навео је шеф српске држве.

Иванов је, по речима Николића, узвратио да није било добро што је у Србији постављена табла на којој пише Бивша југословенска република Македонија.

„Ја сам рекао: па то кажите овде у Европској комисији па нека промене тај назив“, казао је Николић.

„И онда се не љутите, туда пролазе и Европљани и треба да знају у коју државу сад улазе, а онда смо се докачили цара Душана и прекинули, јер смо видели да то оде много далеко“, навео је српски председник.

На питање македонских новинара да ли то значи да ће Србија повући признање Македоније по њеном уставном имену, Николић је узвратио да „то не значи… „

„Србија је 1998-е“, закључио је он, „прихватила име Македонија, потом је Македонија признала независност Косова и Метохије, Србија није реаговала негативно, после је Македонија гласала за улазак Косова у УНЕСЦО, Србија није реаговала негативно, зашто би сад реаговала?“, рекао је Николић.

Извор: Бета