Прочитај ми чланак

Олује и непогоде до краја дана прете овим деловима Србије: Ево где већ пљушти…

0

Највећа опасност од олуја очекује се касније после подне и пред сам крај дана

Овог послеподнева широм Србије је топло, уз смену сунчаних и облачнх интервала, док је на југу и истоку вруће. У једном делу земље већ је дошло до дестабилизације атмосфере.

Иначе, Србија је данас под утицајем циклона са центром изнад Ђеновског залива.

Положај циклона биће такав да се Србија налази у предњем делу и топлом сектору, уз изражена јужна струјања и прилив врло топле ваздушне масе са севера Африке, а са којом се очекује и транспорт честица пустињског песка и прашине из Сахаре.

Тренутне температуре крећу се од 30°C на северу и западу до 33-34°C на југу, југоистоку и истоку Србије, у Београду је 31°C. Златибор и Сјеница мере 25°C, а Копаоник 19°C.

У овом часу јачег развоја облачности већ има на југу Метохије, прецизније над Гором, уз веома обилне пљускове са грмљавином, уз локалне олује.

Пљускова са грмљавином има и на Пештеру, нароито на подручју између Сјенице и Тутина.

У наставку послеподнева јачег развоја облачности биће широм јужне и западне Србије.

У овим пределима биће идеалних услова и за формирање јачих грмљавинских непогода са градом, уз јаке громове и врло обилне пљускове, а део тих већ формираних непогода доћи ће у југозападној висинској струји из Босне.

Највећа опасност од олуја после подне и пред крај дана биће у Подрињу, на западу и југозападу Србије, на Пештеру, у Рашком округу, на Косову и Метохији.

Према крају дана и и током вечери део ових грмљавинских процеса премештаће се ка Мачви, Срему, Шумадији и централним пределима Србије, док би у југоисточним, источним и североисточним пределима остало углавном ведро.

У Београду током већег дела дана биће сунчано време, а пред сам крај дана на ширем подручју града биће услова за пљускове са грмљавином.

Дакле, појаве које се и данас очекују, уобичајане су у овом делу године, а како потенцијално могу бити опасне, пожељно је пратити државне и надлежне службе и превентивна њихова упозорења.

За викенд се очекије стабилно, сунчано и право летње време, уз температуре од 30 до 35°C.