Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ ПОНОВО ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ? Вучић ће подржати Тому!

0

Премијер Александар Вучић ће на предстојећим председничким изборима подржати Тому Николића уколико не одлучи да се лично кандидује, сазнаје “Ало!” у круговима блиским Влади Србије.

Nikolic-unutra

– Премијер и председник напредњака Александар Вучић ће одлучити победника. Било да се кандидује сам или да пружи подршку неком од кандидата, он свакако може да одреди будућег шефа државе стављајући му своје гласове у гласачку кутију.

Он мора да води рачуна да ће сви који су против њега покушати да од ових избора направе референдум за и против Вучића, што би у случају неуспеха могло да га скупо кошта. Зато је, уколико не жели да се оствари такав сценарио, најлогичније да у последњем тренутку укључи моћну страначку машинерију СНС-а која би Николићу омогућила пролаз у други круг избора, где би добио подршку провладиних кандидата, међу којима је и Ивица Дачић – тврди извор “Ало!”.

Комбинације:

1 Александар Вучић ће подржати Томислава Николића – 70%

2 Александар Вучић ће се сам кандидовати – мало вероватно

3 Александар Вучић ће кандидовати Николу Селаковића – 30%

И по мишљењу аналитичара највеће су шансе да Вучић подржи Николића у борби за нови мандат. Маркетиншки стручњак Небојша Крстић сматра да је од ове три комбинације најмање вероватно да се Вучић сам кандидује.

– Када бих се кладио, не бих дао ниједан динар на другу комбинацију. Највише пара бих дао на то да ће Вучић подржати Томислава Николића, на то бих дао 70 одсто суме за опкладу. Од, на пример, 100 динара, 70 бих дао на то да ће подржати Николића, а 30 динара на то да ће кандидовати Николу Селаковића – казао је он за “Ало!”.

Слично мишљење има и Владимир Пејић, директор агенције “Фактор плус”, који наводи да се с једне стране превелика тежина даје председничким изборима, а с друге стране подсећа на то да су се на председничким изборима оклизнули Борис Тадић и Слободан Милошевић.

– Што се тиче Вучићеве подршке Николићу, ту је неопходан договор између њих и мислим да многи потцењују њихов однос. Тај однос је много бољи него што се мисли и мислим да је то реална комбинаторика – казао је он за “Ало!” и додао да је “Вучић прагматичан политичар који неће гледати само кога би желео на месту председника, него ко је у могућности да те изборе и добије”.

– Што се тиче друге комбинације, да се Вучић сам кандидује, мислим да би његова кандидатура била само у случају неке крајње нужде, искрено, мислим да су шансе мале. Када је реч о Николи Селаковићу, он испуњава све услове да буде кандидат, млад је, некомпромитован, лојалан. Међутим, Вучић је прагматичан и уколико процени да Селаковић не може да победи, неће га кандидовати – навео је Пејић, истичући да је од све три комбинације најреалније да Вучић подржи Николића, с тим што ће много зависити и од истраживања јавног мњења.

За разлику од осталих, Драгомир Анђелковић сматра да је мало вероватно да Вучић подржи актуелног шефа државе.

– Томислав Николић је на неки начин политички превазиђен, рејтинг му није висок. Све су то ствари које ми не делују као добар основ за то да га Вучић подржи. Што се тиче Вучићеве кандидатуре, мислим да би то било најрационалније. Најсигурније је и за њега и за стабилност Србије да се кандидује – казао је аналитичар за “Ало!” и додао да мисли да ће се Вучић одлучити за кандидатуру само у случају да процени да је то стварно неопходно и да је пред нама турбулентан политички период и да постоје шансе да у земљи дође до неких комешања, па можда одлучи да се кандидује ради стабилности.