Прочитај ми чланак

НИКАД ГОРЕ Антић и Глишић представили извештај о политичким правима Срба у региону

0

Мањинска права Срба незадовољавајућа су у већини земаља региона, посебно на Косову и у Босни и Херцеговини, а у Мађарској и Румунији су на сразмерно високом нивоу, оцењено је у данас представљеном 15. годишњем извештају о политичким правима српског народа у региону невладине организације Напредни клуб.

Председник Напредног клуба Чедомир Антић рекао је да српски народ у региону нигде нема подршку САД и њихових савезника, а посебно када се ради о БиХ, јер је Република Српска једини ентитет, државна творевина у Европи чији статус је оспорен, а та настојања сада иду преко Уставног суда БиХ, и то у неколико праваца, од одузимања имовине РС до оспоравања њених одлука.

Он је истакао да, када је у питању Црна Гора, Срби тамо немају права као друге националне мањине, чак ни право на ћирилично писмо и своје симболе, немају равноправну заступљеност ни у државној ни локалној власти, а све захваљујући “кампањи коју против њих воде САД и Велика Британија”.

Објашњавајући стање у Хрватској, Антић је констатовао да се у тој држави смањила антисрпске кампање које су постојале, а предводили су их неки представници власти, али да и даље постоје инциденти.

Антић је оценио да је добро стање српске националне мањине, иако малобројне, у Мађарској и Румунији, после много деценија обесправљености и те две државе би требале бити пример како се брине за српски народ.