Прочитај ми чланак

Неповерење Лончару је „пацка“ Братислава Гашића?

0

Изгласавање неповерења Златибору Лончару на седницама одбора Српске напредне странке у Нишу и Пироту је упозорење које му је, преко координатора те странке за Нишавски и Пиротски округ Бојана Бајагића, упутио Братислав Гашић, мада као директор БИА не би смео да се меша у страначка питања, саопштили су извори блиски СНС-у за Данас.

Бајагић није одговорио на питања да ли је тачно да је он иницирао оваква изјашњавања, а „за рачун“ актуелног директора БИА, који је већ извесно време у мањем или већем сукобу са Лончаром.

Гашић се као директор БИА не изјашњава о страначким питањима, а не би требало ни да учествује у њима, пошто је у мају 2017, када је дошао на ту функцију, „замрзао чланство у СНС“, чиме је формално испоштовао Закон о безбедносно-информативној агенцији, који забрањује припадницима БИА да буду чланови странака.

Гашић је, иначе, био један од оснивача СНС-а и њен потпредседник, а важи за блиског сарадника председника Србије и СНС-а Александра Вучића.

Према изворима листа Данас, Лончару су изгласали неповерење „и други страначки одбори у Нишавском и Пиротском округу“, али за сада за то нема несумњиве потврде, због тога што локални функционери СНС-а на таква питања већ данима избегавају одговоре. Извесно је, међутим, да су Лончар и Небојша Стефановић у пакету добили „непрелазну оцену“ само на југу Србије, док су, по доступним подацима, остали СНС одбори у земљи неповерење изгласавали само Стефановићу.

– Према садашњим информацијама, Лончар највероватније неће бити разрешен страначке и функције министра здравља, али му је на овај начин упућена пацка Гашића и „његове“ струје у СНС-у. Гашић то није желео да ради директно преко свог, Расинског округа, већ је избор пао на округе којима координира Бајагић – кажу наши извори, уз подсећање да су седницама одбора на којима је изгласано неповерење Стефановићу и Лончару „присуствовали Бајагић и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић“.

Они кажу да размимоилажења Гашића и Лончара „нису тајна“, а да нису јењавала ни у јеку актуелне епидемије ковида 19. Један од спорова, на пример, настао је због тога што је магацин у Београду, у којем су били смештени респиратори и друга опрема, контролисала БИА а не Министарство здравља.

Према овим изворима, иницијатива за изгласавање неповерења Лончару „примила“ се у Нишу и Пироту не само због страначке „директиве“ већ и због више Лончарових финансијских, пројектних и кадровских потеза који нису наишли на одобравање у овим локалним срединама.

У здравствениим установама и СНС-у (не)ретко се може чути да Лончар „гвозденом руком“ диктира тендере, набавке или кадровска решења, што није увек по вољи ни ових установа ни напредњака.

Саговорници Данас као пример наводе да се актуелни директор Универзитетског клиничког центра Ниш Зоран Перишић наводно нашао на тој функцији тек одлуком Вучића, а након што је Лончар упорно „гурао“ своје кандидате, супротстављене Перишићу.

Централизовао је, кажу, и одлуку о томе да ли и где треба градити општу болницу, коју Ниш нема, што је „изазвало незадовољство градоначелнице Драгане Сотировски и дела градског руководства“.

Министар здравља такође упорно не смењује директора Опште болнице у Пироту Горана Петровића иако СНС то тражи, тврде они.

– Мислим да је само у Нишавском и Пиротском округу изгласавано и неповерење Златибору Лончару, а не само Небојши Стефановићу. Искрено, изненађен сам тиме. Мислим да није коректно Лончара ставити у исти кош са Стефановићем, чак и да хипотетички постоје примедбе на његов рад – каже за Данас народни посланик и функционер СНС-а Милош Банђур.

Банђур каже да није присуствовао седници нишког Градског одбора СНС-а на којој је Стефановићу и Лончару изгласано неповерење јер није био у Нишу, због обавеза у Скупштини Србије. Додаје да би на тој седници Градског одбора био уздржан пошто „не зна зашто би требало да буде против Лончара“.

– У сваком случају, председник странке има подршку чланства да преко премијерке опозове било ког министра, уколико сматра да он не ради довољно добро. Он уосталом има и најбољи увид у то ко шта и колико добро ради – закључује Банђур.

Извори Данас процењују да ће се страначко „незадовољство“ Лончаром завршити на ова два страначка округа. Ипак, додају, коначна одлука о томе, као и о „свим другим важним питањима“, биће на Вучићу.

Кад се претера, мора да се рашчисти

– Небојша Стефановић је дефинитивно изгубио поверење чланова странке после афере „прислушкивање“, где су председник и његова породица од стране полиције прислушкивани посредно, путем „стављања на мере“ већег броја људи са којима су телефонском у контакту. Рашчишћавање са Стефановићем не може лоше да утиче на односе и стабилност у СНС, напротив. Да би било боље, кад се претера, мора да се рашчисти. Ја сам тако одувек размишљао – каже Банђур.