Прочитај ми чланак

Немачки министар спољних послова: Наша војска на Космету је гарант мира

0

349326_vestervele-ap_ff(Блиц)
Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле рекао је данас посланицима Бундестага да Србија и Косово показују политичку вољу за нормализацијом односа и применом преузетих обавеза и да такав развој нормализације треба поздравити.

Вестервеле је навео да је лично стекао утисак да и Београд и Приштина желе договор и да се, упркос потребног опреза, може рећи да је политичко вођство Србије донело стратешку одлуку.

– Оно жели да нормализује односе са Косовом. У том одлучујућем постављању смерница, желимо да им пружимо подршку – рекао је Вестервеле и додао да је зато било и јесте исправно, што се питање почетка приступних преговора Србије са Европском унијом повезало са питањем нормализације српско-косовских односа.

– Наша порука је потпуно јасна: територијални интегритет држава западног Балкана не сме бити доведен у питање – рекао је Вестервеле.

Он је, такође, навео да је план амбизиозан, али да је створио позитивну динамику и да обе стране показују политичку вољу за нормализацијом и применом преузетих обавеза и да такав развој нормализације треба поздравити, за шта је добио аплауз либерала, демохришћана, социјалдемократа, као и посланика из редова партије Зелени.

Говорећи о ангажману Кфора и Бундесвера, он је указао да је то одлучујуће допринело доношењу политичких решања и додао да ће дугорочне перспективе бити мир и стабилност на западном Балкану кроз одговарајући политички развој и да су припадници Бундесвера и интернационална мисија у оквиру Кфора одлучујуће допринели свему томе.

– То је пример да ми, правилним балансом политичког приступа и војне подршке можемо пуно да постигнемо – рекао је Вестервеле и, указујући на улогу Кфора као “кичме“ косовске сигурности у протеклим годинама, рекао да је сада укупна ситуација на Косову у основи мирна и стабилна.

– На северу је Кфор морао и у протеклим годинама да буде активнији. Желим искључиво да нагласим: инциденти и даље остају могући, јер ми знамо да се тамо делимично ради о организованом криминалу. Постоји једна форма радикалности… зато је важно да и даље останемо будни – рекао је Вестервеле.

Он је оценио да је, осим политичког договора Београда и Приштине, охрабрујућа и изградња косовске полиције и сигурносних снага.

Вестервеле је, говорећи о продужетку мандата Бундесвера на Косову, који је тамо присутан скоро 15 година, захвалио онима који су „својим здрављем, телом и животом“, омогућили успех, за шта је добио аплауз свих парламентарних партија, осим Левице.

– Ми желимо да тај успешни ангажман стабилизације наставимо.Савезни министар одбране и ја вам предлажемо… да горња граница (војника) на Косову остане непромењена, као и задаци и област ангажмана. Непромењени такође остају наши циљеви – наиме, Косово одржати стабилним и обезбедити мир у регион – рекао је Вестервеле, замоливши посланиике за продужетак мандата.

Де Мезијер: Плодови политичког ангажмана

Министар одбране Томас де Мезијер указао је да и политички ангажман доноси плодове.
– На Косову и укупно на Балкану је потребно политичко решење. Ситуација на Косову је мирна и стабилна, али је потенцијал за ескалацију сада, као и раније, висок, посебно на северу…. ми и даље морамо бити спремни на немире – рекао је де Мезијер, нагласивши да је учешће наоружаних немачких војника у оквиру НАТО и сигурносног присуства и даље нужно.
Де Мезијер сматра да су немачке снаге на Косову нужне све док косовске сигурносне снаге, подржане Еулексом, не буду могле да обезбеде сигурност свим народима на Косову и да у међувремену косовски полицајци “добро чувају“ српске манастире.