Прочитај ми чланак

Немачка: Долазак албанског премијера у Београд је историјски моменат

0

hajnc-georg-vilhelm-ambasador-nemacke-kosovo-1349859333-217781

 

„Мерцедес“ ће ове године склопити стратешко партнерство с „Икарбусом“, а „Лидл“ отвара бар 15 радња истовремено, каже амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм.

Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм рекао је да ће „Мерцедес“ ове године склопити стратешко партнерство с „Икарбусом“, а да је намера компаније „Лидл“ да отвори, не једну или две радње, већ бар 15 и то у исто време.

„У Земуну ће се правити производни програм аутобуса које има ‘Мерцедес’, од комбија, туристичких аутобуса до оних за градски превоз. У Немачкој би се производиле шасије, док би ‘Икарбус’ радио све остало“, рекао је немачки амбасадор у интервјуу за Блиц.

„Лидл“ је већ купио десет парцела у Србији, али им треба више, рекао је Вилхелм, који је навео да је проблем што компанијама није лако да дођу до земљишта и да би ту Влада требало да помогне.

„Потребна је сигурност у погледу власништва, јер инвеститор не жели да уложи милионе евра, а да није сигуран да ли је он и заиста власник земље на којој ће градити објекат“, рекао је амбасадор.

Упитан шта нам замерају немачки улагачи, Вилхелм је одговорио да је то сигурност и то када је реч о правним проблемима.

„Судство не ради довољно ефикасно и некад су потребне године да се спроведе пресуда. То је можда и најважнији проблем за инвеститоре“, рекао је Вилхелм.

Рекао је и да не очекује да ће било која земља ЕУ предузети инцијативу да уведе визе Србији.

„Број азиланата из Србије је порастао у прошлој години и то није нормалан ток. Србија, међутим, сада нема проблем, околности су мање-више нормалне“, сматра амбасадор.

Вилхелм је рекао и да цени што Србија, која жели да постане чланица ЕУ, има контакте с другим земљама, као што су традиционално блиски контакти с Русијом, а Вилхелм је указао и на „Етихад“ који је постао велики партнер Србије и такође Кину.

За похвалу је то што се Србија труди да побољша односе са свим суседима, а долазак албанског премијера у Београд је, према Вилхелму, историјски моменат.

„Србија данас има много бољи положај у региону“, оценио је Вилхелм.

(РТС)