Прочитај ми чланак

Нема договора о минималцу: Синдикати демантују „незванична сазнања“ која су…

0

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић рекао је данас да на Колегијуму Социјално-економског савета (СЕС) није постигнут договор око висине минималне зараде, а да је за 7. септембар заказана седница тог тела на којој ће се о томе разговарати.

„На јучерашњој седници Колегијума СЕС-а јесте разговарано о повећању минималца, али није донета никаква одлука јер то тело и нема овлашћења за доношење одлука, већ је само утврђен датум седнице СЕС-а за 7. септембар на којој ће се о томе разговарати“, рекао је Орбовић за Бету.

Поједини медији пренели су јуче да је на Колегијуму СЕС-а постигнут договор око висине повећања минималца за 2024. годину.

Орбовић је рекао да у разговору на Колегијуму представници државе, које је предводио министар финансија Синиша Мали, нису попуштали захтевима синдиката да се минималац повећа и за ову годину, а да се за наредну његова вредност изједначи са вредношћу минималне потрошачке корпе која је, према последњим подацима за мај, износила око 52.000 динара.

„Држава није попуштала нашим захтевима, а ми нисмо одсустали од наших ставова“, рекао је Орбовић.

На последњим преговорима, 25. августа, Министарство финансија одбило је да повећа минималну зараду за ову годину, која би се рачунала од септембра и предложило да се минималац у наредној години повећа за 17,8 одсто, на 47.154 динара.

Одлука о висини повећања минималне зараде, према Закону о раду мора бити донета до 15. септембра, а ако се не постигне сагласност између социјалних партнера државе, послодаваца и репрезентативних синдиката, коначну одлуку доноси држава.