Прочитај ми чланак

Неће бити војвођанске полиције

0

stefanovic

Професионализација полиције, кроз пооштравање услова за ступање у радни однос у МУП-у, али и увођење каријерног напредовања, односно напредовања у складу са заслугама, само су неке од новина које доноси предлог закона о полицији, навео је Небојша Стефановић, ресорни министар, представљајући овај акт у Скупштини Србије. Владајућа коалиција верује да су нова решења добра, док опозиционари тврде да ће она довести до додатне политизације полиције.

Образлажући три закона из свог ресора, међу којима су и закони о јавном окупљању и о јавном реду и миру, министар Стефановић је казао да ће припадник професионалног састава полиције током обављања дужности и све док је запослен у МУП-у морати да испуњава све високопрофесионалне услове, који су му били потребни и да би добио посао. Стефановић је рекао да ће бити успостављена једна специјална јединица којом ће бити ојачан сектор унутрашње контроле.

Драган Шутановац (ДС) похвалио је увођење каријерног напредовања и додао да је за ДС потпуно неприхватљиво да се дипломци Криминалистичко-полицијске академије третирају као и дипломци свих осталих факултета, па и приватних на „којима је, знамо, лакше докторирати, него што је завршити Криминалистичко-полицијску академију”.

Марко Ђуришић (СДС) рекао је да ће овај закон довести до политизације и да је лоше што закон „не препознаје” цурење информација у медије из полицијских истрага. Стефановић му је одговорио да овај закон „драматично смањује овлашћења и надлежности министра, а повећава надлежности директора полиције, који ради апсолутно све”.

Посланик ЛСВ-а Дејан Чапо похвалио је спремност тима који је радио закон да уважи сугестије невладиног сектора и нагласио: „Нажалост, није предвиђено формирање војвођанске полиције. Ми годинама инсистирамо на томе и докле год наше идеје не буду прихваћене нећемо одустати. Ми у Војводини не желимо паралелне полицијске снаге, већ само посебну организациону структуру МУП-а Србије на територији АПВ. Ми ћемо се за војвођанску полицију изборити кад-тад.” Министар Стефановић му је одговорио: „Надам се да војвођанске полиције никада неће бити. Биће српске полиције и српска полиција ће бити у Војводини, у централној Србији, у Београду, једна полиција ове земље.”

Видовњачке истраге и новинари

Марко Ђуришић је иронично рекао да је очекивао, полазећи од видовњачких моћи министра, неко видовњачко одељење за истраге, пошто очигледно класичне истраге нису довеле до резултата, а као пример навео је напад на чланицу Савета за корупцију од пре неколико месеци. „Ја вас позивам да искористите те ваше видовњачке способности, или ако сте већ неког ангажовали за такве ствари, да можда на тај начин дођемо до починилаца.”

Министар Небојша Стефановић му је одговорио: „Нажалост, не постоји одељење за видовњачке истраге, али има одељење за истрагу корупције, има посебна служба за борбу против организованог криминала. Жао ми јер што се име Милана Пантића врло ретко помиње у овој Народној скупштини. Убијен је 2001. године и знате ли шта је највећа срамота? То што до 2012. године нико није тражио листинг телефона тог човека кад је усмрћен”.

Извор: Политика