Прочитај ми чланак

„Не пристајемо“: Данас у 12h велики протест ПроГласа

0

Грађани се не мире са очигледном изборном крађом током гласања 17. децембра, па данима дижу глас против режима. А урадиће то и ове суботе на великом мирном протесту који организује иницијатива ПроГлас од 12 часова.

Позвали су из ПроГласа грађане широм земље да дођу на мирни протест код Теразијске чесме, на ком ће власти поручити – „Не пристајемо“. Неће пристати на лаж, обману, крађу, прекрајање воље бирача, миграцију гласача…

Скуп је, као што је било речи, заказан за 12 сати у центру Београда, а подржали су га студенти, који ће са блокаде раскрснице Бирчанинове и Улице кнеза Милоша на протест, али и коалиција „Србија против насиља“, чији ће чланови и симпатизери доћи на велики протест.

Специјални гост протеста ПроГласа биће Раде Шербеџија, коме је СНС раније ове недеље отказао салу у Бачу, па је концерт одржао у парку.

Осим прослављеног глумца, песника и музичара, окупљенима ће се обратити покретачи ПроГласа – глумица Светлана Цеца Бојковић, професори Миодраг Јовановић и Филип Ејдус, професор Оливер Тошковић, али и Срђан Цвијић, као контролор на недавно одржаним изборима. Ту же бити и Мирослав Алексић испред коалиције „Србија против насиља“, Владимир Штимац испред коалиције НАДА, али и студенткиња Емилија Миленковић. Организатори се надају да ће моћи да им се обрати и Мариника Тепић, која већ 12 дана штрајкује глађу, док ће програм водити новинар Жељко Бодрожић.

Након говора код Теразијске чесме, учесници протеста упутуће се Улицом краља Милана до Лондона, одакле ће скренути у Кнеза Милоша, да би потом стигли испред зграде Уставног суда.

– Иницијатори ПроГласа још раније су позвали све да сложно, мирно и одлучно поруче да не пристају на прекрајање изборне воље, да не пристају на обесмишљавање демократије и владавине права и да не пристају на рађање огољене аутократије у Србији. Због изневерене изборне воље грађана, ПроГлас захтева да се нови парламентарни и локални избори у целој Србији одрже у року од шест месеци након процеса темељне промене изборних услова – наводи се у саопштењу ПроГласа.