Прочитај ми чланак

НАТО И СРБИЈА јачају политички дијалог

0

nato srbija0

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић посетиће данас седиште НАТО-а у Бриселу, саопштено је из Министарства одбране. Како је наведено, Дачић и Гашић ће имати билатерални сусрет са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а учествоваће и на састанку Северноатлантског савета.

– „Током посете биће речи о даљем унапређењу партнерских односа и јачању политичког дијалога, у контексту недавно усвојеног Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО. Дачић ће представити активности и досадашње резултате председавања Србије ОЕБС-ом“, наводи се у саопштењу.
Потпуковник Велимир Мандић из Генералштаба Војске Србије указује за Данас да су све војне активности усмерене су на изградњу и унапређење оперативних способности ВС.

– Својим активностима у области међународне војне сарадње и учешћем у мировним операцијама под мандатом УН и ЕУ, Војска Србије потврђује опредељеност наше земље за јачање регионалне и глобалне безбедности. Усвајање ИПАП-а омогућиће нове димензије сарадње у циљу развоја способности за одговоре на савремене безбедносне изазове, ризике и претње – објашњава потпуковник Мандић. Како додаје, питање супротстављања савременим безбедносним изазовима, ризицима и претњама није питање само војног одговора, „већ захтева свеобухватан приступ на националном нивоу, кроз одговарајуће регионалне и међународне иницијативе и тела“.

– Уколико говоримо о тренутно перципираним безбедносним изазовима, ризицима и претњама са којима се суочава Србија и регион у целости, могло би се рећи да посебне користи очекујемо од унапређења практичне сарадње у супротстављању новим безбедносним изазовима, са тежиштем на изградњи способности за супротстављање тероризму, сајбер угрожавању, пролиферацији наоружања, илегалним миграцијама и побољшању енергентске безбедности – указује потпуковник Мандић.

Он очекује и повећање интероперабилности кроз активности образовања, обуке и вежби, а у циљу изградње способности за учешће у операцијама под мандатом УН и ЕУ, унапређења способности које могу бити на располагању за извршење задатака из треће мисије ВС (подршка у случају природних непогода и катастрофа), а кроз интензивирање практичне сарадње са Евроатлантским координационим центром за реаговање на катастрофе (ЕАДРЦЦ) и оружаним снагама земаља региона, прикупљања позитивних искустава ради даље изградње интегритета у МО и ВС, и сарадње у функцији доградње стратегијско-доктринарних и докумената планирања развоја.

ИПАП је највиши облик сарадње са НАТО кроз програм Партнерство за мир, који не подразумева чланство у том војном савезу, а процедура усвајања није успела прошле године због одбијања Албаније да прихвати партнерство Србије. ИПАП је, ипак, усвојен 15. јануара ове године.

МО и ВС за унапређење међународне сарадње

„ИПАП, као највиши институционални вид сарадње са НАТО, јесте надградња успешне и доказане регионалне сарадње у одговорима на заједничке безбедносне изазове, ризике и претње. Министарство одбране и Војска Србије опредељени су за унапређење међународне сарадње у области одбране са свим партнерима, на билатералној и мултилатералној основи. Учешће припадника и јединица ВС у решавању кризних ситуација у региону и свету зависи од одлуке државног руководства Србије“, указује потпуковник Велимир Мандић из Генералштаба Војске Србије.

(Данас.рс)