Прочитај ми чланак

Наше право да знамо све: О Вучићу у Дневнику само позитивно, опозиције „за лек“

0

Када буде известио парламент о дијалогу Београда и Приштине, председник Александар Вучић сигурно ће бити ударна вест, нарочито у телевизијским извештавањима. И без таквих повода, он је једна од централних тема у програму јавног сервиса. Од 15. марта до 30. априла ове године Александар Вучић је само у Дневнику РТС-а био заступљен два сата и девет минута без секунде критике, показују подаци Бироа за друштвена истраживања. Зоран Гавриловић из те организације за Н1 каже да промене у уређивачкој политици јавног сервиса указују да смо увелико у кампањи за изборе и позива РЕМ да реагује.

Имамо ли право да знамо све или нам очи отварају проценти када се спроведе истраживање?

FOTO: RTS PRINTSCREEN

Више од два сата у Дневнику РТС-а за 45 дана, од тога 94 посто позитивно и шест посто неутрално представљен председник Србије, без иједне секунде критике. У истом посматраном периоду прошле године, Вучић је у дневницима добио скоро два и по сата, 68 одсто неутралног извештавања и 13 секунди критике.

„Позитивно представљање је представљање када актер хвали себе и позитивно представља свој рад, негативно јесте када га неко критикује, односно не само да га критикује, већ и анализира, указује на одређене пропусте“, објашњава Гавриловић.

Зашто уредништво Дневника 2 РТС-а процењује да је грађанима сада боље сервирати позитивне тонове о чак 21 теми којом се за месец и по дана бавио председник Србије?

„Очито да су тадашњи разговори о предизборним условима и корона утицали да РТС буде неутралан доминантно, чак и у случају Александра Вучића, а да је сада када су већ извесни избори и када ови преговори јако траљаво иду, да је већ почела председничка кампања“, наводи Гавриловић.

Истраживање показује и да РТС углавном позитивно извештава о свим политичким актерима који су, за разлику од Вучића, добацили тек до једне минуте. Изузетак је само Народна странка која се у том периоду ни не помиње и Странка слободе и правде и њен лидер који је негативно представљен са 33 секунде, што је око 16 посто од око три и по минута за све то време.

„Врло сам пријатно изненађен да је председник имао само два сата у дневницима. Ја сам очекивао да ће то руководство РТС-а да му посвети много више времена и пажње… Џабе му и та два сата, свих позитивних, може и 20 сати. Ова ера његова и Српске напредне странке се приближава крају“, тврди Ђилас.

У Странци слободе и правде кажу да грађани, без обзира шта им се сервира, виде сву ароганцију, бахатост и како живе. Гавриловић истиче да председник, бавећи се свим темама гази на терен премијерке, да му у кампањи јавни сервис свесрдно помаже, а да РЕМ ни не реагује.