Прочитај ми чланак

НАРОДНИ ПРОТЕСТИ и овог четвртка у Зрењанину, Куршумлији, Трстенику…

0

Протест "1 од пет милиона" вечерас се, као и сваког четвртка, одржава у неколико градова Србије - између осталог Трстенику, Куршумлији и Зрењанину.

Пре протестне шетње у Зрењанину, окупљенима су се обратили „локалци“ – један од оснивача Савеза удружења пољопривредника Баната Славко Луков и студенткиња Катарина Ђоковић, а придружио им се и спортски коментатор Милојко Пантић.

У емотивном говору током којег је у једном тренутку и заплакала, Катарина је говорила о томе како јој је мука од живота у Србији где сваки дан гледа безнадежне људе, али да не жели да оде из земље и да јој деца говоре српски с норвешким или немачким нагласком.

Садашњост целе пољопривреде је суморна и тужна, навео је Луков. Из Савеза удружења пољопривредника истичу да последњих седам година нису имали субвенције за гориво, да су им смањене субвенције по хектару, и да им је положај гори него што је случај са њиховим колегама у региону.

“Седам година учинка ове власти је поражавајући за нас пољопривреднике, то је седам година узимања и отимања, а давања у виду мрвица и оно што је недавно објавио, гле, баш у Банату је само једна од превара, обећао је да ће коначно изаћи у сусрет пољопривреди и дати субвенције на гориво, а то је фактор највећа инвестиција да бисмо могли да функционишемо” рекао је Вуков.

Оно што је министар Бранислав Недимовић најавио пре неколико дана, да ће добити субвенције за гориво од 1. марта – називају мрвицама. „Код нас се од пољопривреде узима огроман новац и сада је коначно решио нешто од тога да врати у виду мрвица од 20 динара на 60 литара по хектара, а у оквиру срамне норме – горње границе до 20 хектара“, рекао је Луков.

Вечерас није било потписивања Споразума са народом у Зрењанину, а организатори су нашој репортерки пренели да је то планирано за наредни четвртак.

У Куршумлији су вечерас поновљене поруке од претходних недеља које су они послали и у писаној форми председнику Александру Вучићу, а то је да траже статус општине од посебног значаја, јер су на самој административној линији, на око 105 километара од Косова.

Куршумличани траже побољшавање стандарда грађана, отварање радних места, фабрика, како су рекли – видљивих, а не невидљивих, да би људи ту остали, јер, како кажу организатори, у последњих седам година је 8.000 људи напустило ту општину, додајући да је то алармантан податак.

Траже и да се испита рад локалних функционера, а тврде да у општини влада непотизам, оптужујући председника општине за злоупотребе новца грађана. Уколико се ништа по том питању не уради и не крене нека врста дијалога, најавили су да ће блокирати код Куршумлије регионални пут од Ниша ка Приштини.