Прочитај ми чланак

НАРОД НЕ СЛУША ВУЧИЋА: Само за ЕУ 41 одсто држављана Србије

0

Само 41 одсто грађана би на референдуму гласало да Србија уђе у Европску унију (ЕУ), 25,4 одсто је против, док 20,8 процената не зна да ли би на питање уласка у ЕУ одговорило позитивно или негативно, изјавила је за Инсајдер председница Европског покрета у Србији Маја Бобић.

Она је објаснила да су то резултати истраживања Европског покрета у Србији и Факултета политичких наука, уз покровитељство Делегације ЕУ у Београду, које је спроведено од 10. до 17. априла ове године.

Бобић је прецизирала да је истраживање је било теренско, да је обухватило општу популацију и било спроведено на репрезентативном узорку од 1.173 испитаника у Србији.

На питање да ли ће Србија постати чланица ЕУ, 55,4 одсто испитаних одговара да никада неће, док остатак има позитиван став, али мисли да ће се то догодити тек за осам година.

Према истраживању, 58,7 одсто испитаних уопште није заинтересовано да се информише о Унији.

За политичка дешавања у Србији није заинтересовано и уопште их не прати више од 50 одсто грађана.

Демократски облик владавине као најбољи види 49,3 одсто испитаних. Демократија уз „чврсту руку“ најбољи је облик управљања по оцени 41, 9 одсто испитаних, док је за аутократију 8,9 одсто грађана који су учествовали у истраживању.

Највише грађана, њих 43,6 одсто информише се преко РТС, 19,6 са Пинка, а Н1 на прво место ставља 7,4 процената.

Од новина, испитани највише читају Блиц – 34. 3 процента, из Курира се информише 17,2 одсто,

Новости су на првом месту за 15,1 одсто испитаних, а Информер за 14,7 одсто грађана обухваћених истраживањем.