Прочитај ми чланак

Напредњак се сумњичи за принуду: Саслушани виновници „потере“ у Нишу

0

Никола Панић уредник “Градског портала018” који се 13. јануара сукобио са грађанским активистом Срђаном Нонићем, уредником портала “Нишка иницијатива” који га је снимао у касину у намери да докаже да је само фиктивно запослен у градској управи, осумњичен је за принуду у покушају. Панић је јурио Нонића од Трга краља Милана претећи да ће му поломити руке и ноге јер га је снимио у касину у време када је требао да буде на послу, до зграде Полицијске управе у улици Светозара Марковића у коју су обојица улетели. Панић каже да је изненађен одлуком Основног јавног тужилаштва у Нишу да га осумњичи за кривично дело јер сматра да је он жртва Нонићевог малтретирања.

„Саопштено ми је да се сумњичим за покушај принуде јер сам покушао да Нонићу узмем телефон. Нисам то очекивао, па мене је Нонић ударио, непрестано ме малтеретира и њему ништа а ја треба да се појавим 6. марта пред тужилаштвом и то у својству осумњиченог. Додуше, речено ми је да након саслушања постоји могућност да то дело буде преквалификовано али ипак је јако непријатно знати да сте осумњичени. Ја и даље трпим последице Нонићевих поступака, тај видео који је поделио преко друштвених мрежа угрожава моју и безбедност моје породице“, казао је Панић.

Foto: Facebook/Niška inicijativa

Са друге стране Срђан Нонић је како сазнајемо данас саслушан у Основном јавном тужилаштву само у својству грађанина.

Тужилаштво је сагледало ствари у правом светлу, разјашњена је и моја и Панићева улога у том догађају, тужилац је схватио да је све што сам урадио део новинарског рада – рекао је Нонић. Он је након сукоба са Панићем казао да му је намера била да докаже да Никола користи припадност СНС да уместо да буде на радном месту, присуствује скуповима страначких функционера и са њих извештава као новинар.

„Поседујем документа која доказују да Никола Панић ради у градској управи од 2013. године где је био ангажован на позицијама оператер за ГИС и оператер позивног центра за инфраструктурне подршке са радним временом од 7.30 до 15.30. Тражио сам додатно појашњење на које ми није одговорено да ли има неко флексибилно радно време, јер годинама у време када би требао да буде на свом радном месту, долази на прес конференције градских функционера“, објашњава Нонић след догађаја који су претходили сукобу.

Тог 13. јануара, како даље наводи, обојица су били на прес конференцији у предшколској установи „Пчелица“.

„Стицајем околности ишли смо у истом правцу када сам га видео да у 12.40 улази у касино, па сам одлучио да га снимам како бих могао да питам Градску управу, откуд њихов службеник у радно време на том месту. Ради се о човеку чије је удружење 2021. године инкасирало седам милиона динара, па тим пре је важно сазнати шта он ради у касину. Хтео сам да докажем да је фиктивно запослен, да има фиктивно радно време те да те привилегије ужива само зато што је члан СНС. Када ме је видео, тражио је да обришем снимак и запретио да ће ми поломити руке и ноге. Јурио ме је до зграде Полицијске управе, покушавао да ми одузме телефон, ударио ме је по руци, при паду од брањења сам се повредио. Није одустао ни када сам утрчао у полицију, нападао ме је и када сам угасио телефон, на портирници Полицијске управе. Оно што ми је битно је да сам јавност упознао са овим догађајем, објавио сам комплетан снимак који има преко 300.000 прегледа“, казао је Нонић.

Како сазнајемо, осим Панића, 6. марта пред тужилаштвом поново ће бити саслушан и Нонић ал ии један сведок њихове јурњаве по центру града. Према нашим изворима, Панић се сумњичи за принуду у покушају јер је захтевао од Нонића да избрише снимак са мобилног телефона претећи му да ће са њим физички обрачунати. Кривични законик у члану 135. који дефинише ово кривично дело каже “ко другог силом или претњом принуди да нешто учини или не учини или трпи, казниће се затвором до три године. Ко дело учини на свиреп начин или претњом убиством или тешком тлесном повредом или отмицом, казниће се затвором од шест месеци до пет година.