Прочитај ми чланак

Најпре НAТО, па “мајка” Русија

0

ne-u-nato_620x0

Црногорски званичници седам дана пре коначне одлуке (не)очекивано мењају реторику у ставовима према Москви којој су минулих година „делили пацке“.

МИТРОПОЛИТ AМФИЛОХИЈЕ О AЛИЈAНСИ

– НAТО је тоталитарна милитаристичка организација и није било горе организације те врсте откад постоји свет. Узме ти образ, узме ти душу, узме ти морал, узме ти земљу, отрује ти воду и још треба да му кажеш – хвала ти, да ти се клањам. Ти си мени спаситељ и избавитељ – казао је митрополит Aмфилохије.
– Подсећам ове наше главаре да без духовног и моралног препорода нема спаса Црној Гори. Иначе, остаће све – сјаши Курта да узјаше Мурта.

Русија ће опет бити „мајка“ Црној Гори пошто се заврши прича о позиву у чланство у НAТО, а ђетићи постану део те војне алијансе!

Црногорски званичници седам дана пре коначне одлуке (не)очекивано мењају реторику у ставовима према Москви којој су минулих година „делили пацке“, уводили санкције и представљали је реметилачким фактором црногорског друштва.

Први је проговорио премијер Мило Ђукановић:

– Русија има право да води политику против ширења НAТО, али је Црна Гора као независна држава, изабрала пут у ЕУ и НAТО. Убеђен сам да нису у праву они који тврде да Русија води стратешки, политички, или било какав рат против Црне Горе, нема ништа од тога, јер Русија има право да буде против НAТО, то је њен политички интерес, али ми смо одабрали свој пут ка Aлијанси – изјавио је Ђукановић.

У међувремену, руска Дума усвојила је резолуцију којом се противи уласку Црне Горе у НAТО, упозоравајући да то може имати негативне тенденције у облати туризма, инвестиција и економске сарадње двеју земаља.

Црногорски председник Филип Вујановић подсећа да је Црној Гори познат став Русије о проширењу НAТО.

– Безбедносни, економски, политички и стратешки циљ Црне Горе је да буде део тог савеза. Очекујемо позив 1. децембра. Наше чланство није против Русије, ни против традиционално добрих односа са том земљом, већ одабир Црне Горе који јој припада.

Нова српска демократија поздравила је резолуцију Думе и подсећа да је Русија била „вековна заштитница Црне Горе“.

Извор: Новости.рс