Прочитај ми чланак

Најава Вучића да ће полиција слободно упадати у куће народа кршење Устава и закона

0

Потпуно је јасно да изјава Александра Вучића, председника Србије, да ће од сада полиција моћи слободно да упада у куће грађана, представља јасно кршење Устава и закона и ту нема никакве дилеме – каже за Данас Предраг Петровић, директор Београдског центра за безбедносну политику.

Председник Србије је у четвртак, у контексту пооштравања мера за спречавање будућих масовних убистава, на конференцији за новинаре, између осталог, изјавио да није у складу са ЕУ стандардима да “уђемо у куће без судског налога али од данас ће да буде…”.

Foto: MUP Srbije

– Све што је Вучић изговорио и предложио су мере популистичког лидера. Повећање, рецимо, броја полицајаца може деловати грађанима као да се повећава безбедност у друштву, али то, свакако, не мора да значи да ће нужно заиста до тога и доћи. Имали смо и раније да се Србија наоружава да се повећава број специјалаца, да се улаже у опремање војске, да смо најјачи у региону, да стопа криминала пада, па нам се све ово десило – објашњава Петровић.

Вучићеве мере су усмерене на одржање рејтинга, додаје он.

– Да Србија покаже како наводно чврсто одговара на изазов. А, када је реч о пооштравању закона о оружју и муницији, то можемо да сматрамо добрим, али је ту проблем што преглед ко све поседује оружје је био задатак МУП још од 2015. године. То се, очигледно није урадило. Дакле, да је Србија то питање схватила као јако озбиљно, очигледно је да се ово не би догодило – закључује саговорник Данаса.