Прочитај ми чланак

НАДА: Или Лајчак лаже да је Вучић прихватио споразум о КиМ или Вучић лаже да није

0

Српска коалиција НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, захтева од председника Републике Александра Вучића да се јасно и недвосмислено изјасни о изјави у Приштини специјалног изасланика Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослава Лајчака да му је „драго да је Косово сада ТАКОЂЕ прихватило предлог у начелу“.

Како се наводи у саопштењу те коалиције, изјашњење председника је неопходно јер или Лајчак лаже да је он, у име Србије, па онда и Курти ТАКОЂЕ, прихватио тзв. франциско-немачки план за решавање питања Косова или председник Вучић лаже да то није учинио.

„Не демантује ли ову Лајчакову објаву, остаће неупитна, оправдана оцена да брутално обмањује грађане Србије, народне посланике и све оне који су му дали поверење уверени да ће се држати заклетве дате приликом преузимања дужности председника и чувати националне и државне интересе, у првим реду у очувању Косова и Метохије у саставу Републике Србије“ устучу ПОКС и Нови ДСС.

Коалиција НАДА оцењује да француско–немачки план, за који Лачак тврди да га је председник Србије прихватио, „представља фактичко признавање сецесије Косова и сагласност, саучествовање у противуставном отцепљењењу дела српске територије, издају државних интереса и препуштање дела српског народа на КиМ на милост и немилост албанским злочинцима“.