Прочитај ми чланак

„На месту ‘фабрике смрти’ певаћемо ‘Боже правде'“

0

Бањалука -- Наша победа је у томе што ћемо сви бити уједињени и што ћемо на том месту показати да умемо да сачувамо и свој род и мир, поручио је премијер Александар Вучић.

130148457357b73e5adce65162968673_v4_big

„На месту где су усташе правиле своју „божју државу“ убијајући децу и људе само зато што су Срби ми ћемо да певамо „Боже правде“ и да покажемо да умемо да сачувамо свој род и мир“, рекао је Вучић у изјави Тањугу по доласку у Бањалуку уочи обележавања 75 година од оснивања концентрационог логора НДХ у Јасеновцу.

Он је, уочи комеморативног скупа у Доњој Градини истакао да је данашњи дан веома важан јер се обележава 75 година од настанка, како је рекао, „фабрике смрти“ за Србе, Јевреје и Роме логора Јасеновац, који је прављен у име усташке „цивитас деи“, односно божје државе.

„Али оно у чему јесте наша победа, то је да ћемо сви бити уједињени данас и да ћемо на месту где су они правили своју ‘божју државу’, убијајући децу и људе само зато што су Срби, певати ‘Боже правде’ и показати да умемо да сачувамо свој род, и да нам се више никада не догоди и понови Јасеновац, Јадовно, Јастребарско нити Олуја“, рекао је Вучић.

Он је додао да му се чини да ћемо увек имати довољно знања и мудрости да сачувамо мир и свој народ.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је данашњи дан важан јер су у обележавању 75 година од формирања Јасеновца уједињени Србија и Република Српска, односно читав народ.

„У Јасеновцу је убијено 500.000 Срба и 200.000 припадника других народа. Срби се ту нису нашли случајно, нити су били колатерална штета, и то говори о томе да је логор направљен с циљем да уништава Србе у познатом пројекту – једну трећину убити, једну трећину раселити и једну трећину покатоличити“, истакао је Додик Тањугу.

Према његовим речима, убиство трећине становништва српске националности у Хрватској говори о томе да је то био свиреп план и колико је било усмерено против Срба само зато што су били други у односу на Хрвате.

„Знамо да је прошло много година и да је бивша Југославија потиснула истину о Јасеновцу. И на овој генерацији политичара и државника је да учине све да се та истина до краја спозна и да о геноциду сазнају сви који то нису хтели или могли да сазнају претходних година“, навео је Додик.

Вучић и чланови владе су око 18 сати стигли на аеродром у Бањалуци, одакле су кренули у Доњу Градину, где ће бити обележено 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.

У Спомен подручју Доња Градина у 19.30 минута почеће државна манифестација поводом обележавања 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.

Након историјског часа и рецитала, скупу ће се обратити Вучић и Додик.

Доња Градина била је део система усташких концентрационих логора, чије је средиште било у Јасеновцу, у Хрватској, који је основан 21. августа 1941. године.

Након више неуспешних покушаја пробоја из логора, преостали логораши су 22. априла 1945. учинили још један напад који је донео слободу мањем броју њих.

Трупе југословенске Друге армије ушле су у напуштени логор Јасеновац 2. маја исте године.

Пре него што су напустили логор у Јасеновцу, усташе су ликвидирале све преостале заточенике, девастирале део грађевина и покушале да униште трагове својих злочина, наводи се у саопштењу Одбора.