Прочитај ми чланак

На граници с Хрватском горе него јуче, из Загреба стижу претње

0
© Tanjug/ Тања Валич

© Tanjug/ Тања Валич

У Хрватску је током данашњег дана ушло 8.750 избеглица, па је до данас у 9.00 сати њихов укупан број који је прошао кроз Хрватску прешао 44.000, саопштило је хрватско Министарство унутрашњих послова. Највећи прилив избеглица и даље се очекује на подручју Товарника и Илока, пренела је Хина. У привременом прихватном центру Опатовцу налази се око 2.900 миграната те се и даље организује њихов превоз до граничних прелаза.

11:49 – Љајић: На граници с Хрватском данас горе него јуче

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је данас ситуација на Батровцима, граничном прелазу са Хрватском, још гора него што је била претходног дана и указао да Србија чини све што је у њеној моћи да дође до решења, иако изјаве које стижу из Хрватске нису охрабрујуће.

„Данас је ситуација на граничном прелазу још гора него што је била јуче, због потпуне обуставе путничког и теретног саобраћаја, али и због протеста камионџија на том граничном прелазу“, рекао је Љајић новинарима у Клубу посланика.

Он је рекао да из Загреба углавном стижу претње, уцене и тон који није примерен представницима било које владе.

Љајић каже да то није у интересу добрих односа Србије и Хрватске, а најмање није у интересу регионалне стабилности.

Премијер Србије Александар Вучић није данас желео да говори о мерама које је српска влада припремила у случају да гранични прелази са Хрватском не буду отворени уверен да оне неће ни ступити на снагу.

„Верујем у разум хрватског руководства, верујем у ЕУ. Верујем у могућности да неко каже ми смо из ЕУ погазили С СП, верујем да ће неко то данас у Бриселу да каже. Надам се да никакве мере неће да се примењују“, рекао је Вучић у Сенти.

Упитан ко ће и како спрским привредницима да надоканди штету, премијер је рекао да компаније из Србије преко Привредне коморе траже начине као да пред хрватским и међунароним судовима туже хрватску државу, а да српска држава то не може да ради.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини оценила је данас да однос Европске уније према избегличкој кризи штети њеном угледу, упозоривши да би то могло довести до губитка утицаја, али и међународног кредибилитета Уније. Већ сада деловање ЕУ по питању избегличке кризе штети спољној политици, навела је Могерини и додала да се те унутрашње поделе осећају широм света.

„То у великој мери слаби наш кредибилитет у иностранству“, истакла је она.

ЕУ ће , како је навела, „значајно изгубити утицај ако не успемо заједно да се поставимо према својој одговорносто“.

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић поручио је јутрос министру трговине Србије Расиму Љајићу да ће гранични прелаз Батровци бити отворен када Србија буде почела избеглице да преусмерава ка граничном прелазу Хоргош између Србије и Мађарске. Остојић је поручио, укључивши се са границе у програм телевизије Н1, да ће прелаз Батровци остати затворен упркос „ултиматумима из Београда“, док год се, како каже, колоне избеглица, без икакве контроле буду усмеравале ка Хрватској. Он је рекао и да је Хрватска влада спремна да помогне Србији и да пошаље аутобусе који би возили избеглице према мађарској граници.

Остојић је оценио и да је потпуна блокада саобраћаја на Батровцима одраз неспособности српских власти да спрече протест камионџија и како је рекао, обуздају њихов бунт. Према његовим речима, Хрватска је јуче дозволила улаз камионима са кварљивом робом, али се, због протеста возача камиона, то не дешава.

Мађари постављају жицу и ограде код прелаза Гола

Мађарска војска од раног јутра, према одлуци власти, поставља бодљикаву жицу и ограде дуж граничног прелаза код Голе у Копривничко-крижевачкој жупанији, јавља агенција Хина. Гранични прелаз у Голи само је 14 километара удаљен од илегалног прелаза код Ботова, који је већ шести дан једна од најкоришћенијих рута за трансфер избеглица и миграната из Хрватске у Мађарску. Да ли Мађари намеравају да продуже ограду према Ботову није познато, али уколико тако одлуче то би могли да реализују веома брзо.

Из Товарника је јутрос кренуо воз с избеглицама за Ботово и, по свему судећи, те особе би требало да пређу у Мађарску без проблема, али за воз који би из Товарника креће поподне више ништа није сигурно.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Хрватска против Србије води трговински рат и економску агресију, оценивши да је Србија „нападнута“.

„Ако желе сукобе, нема никаквих проблема“, рекао је Дачић и нагласио да, уколико неко мисли да Србија неће да уведе мере, да се не игра са Србијом.

„Имамо спремне мере, али смо их одложили“, рекао је Дачић, и додао да „имамо сва права да заштитимо нашу државу, нашу економију“.

Министар је додао и да је Србија суочена са ултиматумом и да су земље „због овога ратовале у прошлости“, али да Београд не жели било какве сукобе.

Србија је одложила почетак примене контрамера, што је наишло на позитивну реакцију код европских партнера, истакао је Дачић.

Дачић је оценио да Хрватска није извукла поуке из досадашњих проблема, те да хрватски премијер Зоран Милановић својим изјавама наставља да провоцира Србију, што не доприноси њиховом решавању.

Премијер Србије Александар Вучић каже да гранични прелаз Бајаково није у потпуности отворен, јер се пропуштају само камиони са кварљивом робом, оценивши да је помак направљен, али да су витални економских интереси Србије и даље значајно угрожени.

„Немамо договор, да га имамо прелаз би био отворен“, рекао је Вучић прецизирајући да је хрватска гранична полиција добила од хрватске владе налог да пропушта само камионе са кварљивом робом.

Ванредни самит Европске уније, посвећен решавању избегличке кризе, одржава се данас у Бриселу, дан пошто су министри унутрашњих послова и правде, без консензуса, усвојили резолуцију о прерасподели избеглица међу државама чланицама.

ЕУ сада настоји да постигне јединство на највишем нову, пошто се може испоставити је број од 120.000 избеглица, о чијом расподели су се договорили, мали у односу на укупан број миграната који су већ ушли у ЕУ и који би то ускоро могли учинити.

Председник Европског савета Доналд Туск, који је сазвао скуп, испунио је тиме обећање, дато пре две недеље, да ће сазвати ванредни самит ако се министри не сагласе о плану Европске комисије да се око 120.000 миграната солидарно расели широм ЕУ путем увођења обавезних квота.

Министри унутрашњих послова и правде земаља ЕУ прошлог понедељка нису могли да се договоре о том плану, али су у уторак „великом већином“ гласова усвојили резолуцију о прерасподели избеглица.

Министар унутрашњих послова Чешке Милан Хованец написао је на Твитеру да су Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка гласале против плана, док је Финска била уздржана.

Саобраћај на Батровцима затворен

Због блокаде теретних моторних возила, саобраћај је на граничном прелазу Батровци у прекиду за све категорије возила у међузони до даљњег, саопштио је јутрос Ауто мото савез Србије (АМС С).

Синоћ око 22:45 часова отворен је гранични прелаз Шид искључиво за путничка возила и аутобусе, док се теретна возила усмеравају на гранични прелаз Стара Градишка.

Време задржавања путничких возила на овом граничном прелазу на излазу, као и при уласку у Србију, креће се у интервалима од 60 до 90 минута.

АМС С подсећа да су остали гранични прелази са Хрватском и даље затворени, а да су сви гранични прелази са Мађарском у функцији.

Гранични прелази Бајмог, Ђала и Бачки Виногради отворени су од седам до 19 часова.

Ове граничне прелазе могу да користе, сем српских и мађарских држављана и држављани Европске Уније, Швајцарске, Норвешке и Ирске.

На нашим граничним прелазима задржавања путничких возила крећу се у интервалима до 30 минута.

Извор: Танјуг