Прочитај ми чланак

НА ЧЕМУ?! Србија захваљује Немачкој баш 6. априла

0

Заменик градоначелника Београда, Горан Весић 6. априлa објавio је da Град Београд у знак солидарности са СР Немачком обојио фонтану на Славији, Палату Албанија и мостове у Београду у боје немачке заставе. Невероватно је и непромишљено да се то уради 5. увече и крајње непримерено да се у 6. април улази са обојеним зградама и симболима наше престонице у црну, црвену и жуту боју.

Уз подсећање да је на годишњицу НАТО бомбардовања 24. марта 2017. године на митингу СНС говорио Герхард Шредер, Директно.рс подсећа Горана Весића да је 6. априла 1941. Луфтвафе спровела операцију „Одмазда“, чувену као једно од најсуровијих бомбардовања престоница у Другом светском рату.

Фото: Јутјуб

Немачке ваздушне снаге брутално су бомбардовале Београд, који је проглашен отвореним градом, дакле градом који неће бити брањен да би се избегла разарања и цивилне жртве. 440 авиона у четири налета убило је између 3.000 и 4.000 људи. Порушено је 627 зграда, веома је оштећена 1.601 зграда, а делимично оштећено 6.829 зграда. Оштећени су Стари двор, Вазнесењска црква са верницима који су дошли на јутрење.

По Хитлеровој личној наредби бомбардована је Народна библиотека Србије, делом од 480 запаљивих бомби које су бачене на Београд. Уништена је колекција од пола милиона наслова, укључујучи 1.424 средњовековна ћирилична рукописа, колекције мапа, незаменљива колекција турских рукописа о Србији и комплетна преписка истакнутих српских историјских личности. Према бројним европским стручњацима то је најсуровији напад на културу једног народа током рата.

Горане Весићу, имаш ли бар мало срамоте? Заустави се пре него што неку од улица Београда назовеш по Александру Леру, командату бомбардовања Београда. Једном си замало улицу у Земуну назвао по Усташи.

На друштвеним мрежама Горан Весић је добио гомилу негативних коментара, будући да су га корисници Фејсбука прописно исмејали и засули критикама због свог незнања и неспособности