Прочитај ми чланак

МУСЛИЈУ КЛАН Вучићев Ракић (Куртијев министар) се возика са РСК таблицама! (ФОТО)

0

Вучићев министар у Куртијевој тзв. Влади Косова и председник Српске листе Горан Ракић, у јавности се представља као велики патриота и борац за Србе на Космету, али се опуштено возика својим служберним аутомобилом регистрованим на шиптарске таблицама са симболима самопроглашене Републике Косово.

Иако већ годинама као министар подржава терористичку творевину тзв. Косово учешћем у Влади (Харадинаја па Куртија), док се деренда „Ацо, Србине“ у знак захвалности Вучићу, Ракић увек глуми „ултра Србина“ и категорички одбија да напусти Харадинајеву па Куртијеву владу.

Представници Српске листе најавили су први пут напуштање шиптарске владе након хапшења Марка Ђурића у Северној Митровици 2018. године, а последњи пут Ракић је то најавио пре неколико дана (1. августа) поводом одлуке његовог шефа Аљбина Куртија да ће од тог дана почети издавање такозваних улазно-излазних докумената за све грађане Србије који улазе на тзв. Косово.

Та одлука би директно погодила Србе који живе на Косову и Метохији и који имају документа и регистарске таблице Републике Србије (што је могло док није Вучић потписао Бриселски споразум). Тим поводом је 31. јула дошло је до протеста локалних Срба и подизања барикада, али је већа криза спречена одлагањем на месец дана. Ракић је и овом приликом најавио излазак из Владе, али то, наравно, ни овога пута није учинио.

А као што не може да напусти Владу, изгледа не може ни да остави привилегије које на Балкану обавезно иду уз власт. Лепо је возити се службеним аутомобилом, у његовом случају то је луксузни бели „Пежо“. А то што су таблице на њему оне од „Републике Косово“, па то му не смета јер и он је министар, дакле извршна власт „Владе Републике Косова“.

Ракић је рекао да се он заправо жртвује својим подржавањем Харадинајеве, па Куртијеве Владе и бори „да се тако сви Срби на КиМ, под једним барјаком, заједно са државом Србијом и председником Александром Вучићем, боре за заштиту интереса нашег народа и других невећинских заједница.“

Али, пре ће бити да је порука коју косовски Срби од Ракића могу да чују: „Немој да радиш оно што кажем, него ради оно што и ја радим“.

Иначе, у централним косовским институцијама Српска листа тренутно има једног министра у Влади Косова и 10 посланика у парламенту. На локалном ниову, свих десет председника општина са српском већином су из Српске листе.