Прочитај ми чланак

Москва узвраћа: тражи од Немачке признање опсаде Лењинграда као чин геноцида

0

Русија је затражила да немачка страна званично призна блокаду Лењинграда и друге злочине Трећег рајха као акте геноцида над народима СССР-а. Одговарајућа белешка је на располагању ТАСС-у.

„Руска страна констатује контрадикторност приступа немачке стране у питању званичног признавања злочина против човечности које је Немачка починила у прошлости као дела геноцида. Признавши своје злочине у ери колонијализма као акте геноцида, немачка страна још увек то није урадио у вези са блокадом Лењинграда и другим злочинима над народима СССР-а током Другог светског рата.

Руска страна инсистира на званичном признању немачке стране ових зверстава Трећег рајха као дела геноцида каже се у документу. У ноти се скреће пажња на саопштење немачког Министарства спољних послова поводом 80. годишњице укидања опсаде Лењинграда од 27. јануара 2024. године. „Саопштење министарства прећуткује дугорочне захтеве руске стране немачкој страни да се хуманитарна плаћања која исплаћују искључиво јеврејским преживелима опсаде прошири на све живе преживеле опсаде. Руска страна сматра ову праксу немачке стране као дискриминацију на етничкој основи”, наводи се у тексту. Такође се истиче да су референце Берлина на наводно постигнуто решење овог питања исплатом репарација после Другог светског рата „апсолутно неприхватљиве и неуверљиве“. „У принципу, не може бити правног односа између послератне репарације и обнове људске правде у односу на све преживеле опсаде Лењинграда, без обзира на њихову националност.

Дуго обећани, али још увек неостварен „хуманитарни гест“ немачке владе према онима који су преживели опсаду Лењинграда је неупоредиво са размерама лењинградске трагедије“, објашњава се у белешци. Такође указује на „неморалну” логику Немачке, која је „деценијама редовно исплаћивала социјална давања бившим војницима Трећег рајха, припадницима СС-а и сарадницима нацистичког режима”. „Такав приступ доводи у сумњу искреност изјава немачке стране о историјској одговорности Немачке за страшне злочине нацистичког режима на територији СССР-а, укључујући блокаду Лењинграда, које руска страна сматра актима геноцида над народима Совјетског Савеза. Руска страна ће наставити да чврсто брани права жртава нацистичких злочина и очекује значајну реакцију немачке стране“, резимира се у ноти.