Прочитај ми чланак

„Морамо сачувати Српску и по цену сукоба“

0

obrad-kesic--youtube_f

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић оценио је да Српска мора бити спремна политички, правно и економски како би одбранила своје виталне интересе. Кесић је напоменуо да западне силе, на челу са САД, одавно желе „јединствену БиХ“ и да је прича о ревизији Дејтонског споразума „стара тема“, али да је, за разлику од претходног периода, сада у БиХ „отворена могућност за сарадњу по овом питању са појединим српским представницима“.

– Оне странке које су била највише националистичке – постају мундијалистичке. Испоставило се да су те странке за већу сарадњу од оних које су раније биле умерене – рекао је Кесић за „Спутњик“.

Срби претња по опстанак РС
Кесић је оценио да „најоштрије националистичко крило које је некада било везано за СДС“ сада користи исте аргументе против Српске као званично Сарајево.

Опстанак

Ако желимо да сачувамо РС и одбранимо националне интересе, онда морамо да уђемо и у сукобе око виталних интереса. Сукоби не значе рат. Али морамо да будемо спремни и за то, ако неко крене насилно да решава ово питање.

– Нема више сукоба где Бошњаци нападају на политику Републике Српске већ то раде Срби користећи њихову терминологију и реторику. Они заговарају јаку централизовану државу на штету ентитета. Тврде и да државне институције БиХ имају право да преузму ингеренције над институцијама ентитета ако је у питању криминал, корупција и борба против тероризма. То су тезе које су раније постављали Бошњаци и међународна заједница. Данас то говоре Срби – каже Кесић.

Он је оценио да иза таквог понашања дела српске опозиције стоји борба за власт и мишљење да циљ оправдава средство.

– Па чак и да се уништава и доводи у питање легитимитет Српске да би се дошло до власти. Рекао бих да је ово до сада најопаснији моменат за Српску, јер напади не долазе од Бошњака, па чак ни од канцеларије високог представника, на то смо већ навикли, већ од Срба који су легитимно изабрани и који имају функције у заједничким институцијама БиХ – нагласио је Кесић.

Шта високи представник може, а шта не?
Када је реч о одлуци Српске да прекине сарадњу са правосудним институцијама у Сарајеву и евентуалној могућности да високи представник „потегне“ такозвана бонска овлашћења, Кесић је истакао да би волео да високи представник то уради па да се види да ли има овлашћења или их нема.

– Ја тврдим да их нема! Високи представник може да покуша да некога смени са функције, али власт у Српској то неће прихватити. Питање је ко би на силу то могао да уради? Могуће је да то буду, нажалост, Срби који кроз институције БиХ виде да имају овлашћење да имплементирају одлуке високог представника. Мислим да је то једина озбиљна претња Републици Српској, јер те политичке странке верују да тако могу да дођу на власт. То је сукоб идеја и зато се плашим за будућност Републике Српске – рекао је Кесић.

Он је навео да опозиција у Српској сматра да Срби сада нису у позицији да се изборе за своје националне интересе, због чега треба чекати боље време и сада бити пасиван и прихватати све што се тражи.

– Попуштање је, по њима, најпаметнија политика, јер ако то не урадимо потрошићемо сву снагу на узалудну борбу – каже Кесић.

Он је истакао да друга идеја, коју заступа председник Српске Милорад Додик, каже да – ако се желе сачувати Република Српска и одбранити национални интереси – онда се мора ући и у сукобе око виталних интереса.

Моћни пријатељи Српске и Србије

Када је реч о односима Српске са Русијом у контексту напада на предсједника Српске Милорада Додика, Кесић је оценио да није „све тако црно“ што се тиче међународног положаја Републике Српске.

– Није тачно да смо ми као Срби било у Србији, било у Српској изоловани. Срби се у перцепцији налазе у предвођењу једног новог таласа, који говори да смо блиски са Русијом и да имамо јаке односе са Москвом. За Србе то је добро. Зато што је перцепција таква да смо њихови пријатељи – рекао је Кесић.

Он је напоменуо да се резултат тога видео у Савјету безбедности УН када је било гласање о резолуцији о Сребреници.

– Ту акцију је покренуо председник Додик, који је тражио од Сергеја Лаврова, министра спољних послова Русије, да се Русија укључи и блокира ту резолуцију. Тек касније смо чули и гласове из Србије са високих нивоа у том захтеву. То је показало да Србија и Српска имају моћне пријатеље – закључио је Кесић.

 

Срна