Прочитај ми чланак

МОРАЛИ ДА ПОПУСТЕ: Тачи и Харадинај поручили да Специјални суд не може и неће …

0

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај изјавио је да Специјални суд за злочин ОВК неће бити укинут

Председник самопроглашеног Косова, Хашим Тачи, изјавио је да Специјални суд за злочине које су починили припадници тзв. ОВК на Косову и Метохији не може и неће бити укинут, пренео је приштински портал Gazetaexpress.

AP photo

„Специјални суд не може бити укинут и неће бити укинут. То је став државе, а не мишљење“, рекао је Тачи на конференцији за новинаре поводом 10. годишњице једностраног проглашења косовске независности.

Портал Gazetaexpress примећује да је Тачијево одустајање од укидања „специјалца“ дошло након што је председник парламента и владајуће ДПК Кадри Весељи први изнео став да је посланичка иницијатива за укидање Специјалног суда неприхватљива.

Овај медиј подсећа да је и премијер Рамуш Харадинај одустао од подршке укидању Специјалног суда, те да је то саопштио синоћ у интервјуу Дојче велеу.

Специјални суд је формиран на основу одлуке косовског парламента од 2015.

Тачи је раније изјавио да је одлука о формирању Специјалног суда неправедна и да се приликом њеног доношења сагласио због тога што је био под великим притиском међународне заједнице.

Иначе, иницијатива за укидање Специјалног суда која је у првом тренутку имала подршку тројице представника власти у Приштини наишла је на жестоке критике амбасадора земаља Квинте, посебно америчког амбасадора Грега Делавија који им је запретио да ће, уколико иницијатива буде прихваћена у парламенту, они трпети озбиљне последице.

ХАРАДИНАЈ: СПЕЦИЈАЛНИ СУД НЕЋЕ БИТИ УКИНУТ

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај изјавио је да Специјални суд за злочин ОВК неће бити укинут.

Он је то рекао за „Зону конфликта“ на Дојче велеу и додао да би се и сам одазвао, уколико буде оптужен, али и да тај Суд враћа регион уназад.

„Суд постоји, креиран је уставним амандманом и не доводи се у питање. Косово је у прошлости задовољавало своје обавезе у погледу међународног и националног права. Нема сумње да ће Косово остати привржено тим обавезама. Иницијатива која постоји у парламенту није одлука. То је иницијатива посланика“, рекао је Харадинај и оценио да не верује да ће та иницијатива проћи.

Према његовим речима, код многих људи постоји забринутост због Суда, јер сматрају да је неправедно да Суд испитује само пробране злочине, а не све што се догодило на Косову.

Упитан да ли би се одазвао позиву суда, уколико буде оптужен, Харадинај је рекао „Да“.

„Верујем да чињеница да се бивши припадници ОВК враћају на оптуженичке клупе 20 година после рата може пробудити осећања из периода ОВК и рата. У периоду смо када нам треба одрживи мир, да опростимо, али не и да заборавимо и да гледамо у будућност, а овиме се враћамо у прошлост“, рекао је Харадинај.