Прочитај ми чланак

Могу са ОВК, а не могу са Црквом

0

dacic-vucic-nikolic-03rasfoto-milorad-milankovic_f

(ИН4С)

Сукоб између државног врха Србије и Српске православне цркве око најважнијих државних питања не јењава.

Председништво Србије је, поводом ставова владике захумско-херцеговачког Григорија изнесених у емисији „Утисак недеље“, оценило да је реч о саморекламерству и потцењивању српског народа.

„Када појединци покушавају да се помоћу бесмислених увреда и сврставања у одређене политичке опције издигну у јавности и на хијерархијској лествици, а при том народ уче божјем промислу и духовности, потцењују српски народ. Њиховом саморекламирању нико при здравој памети не би требало да доприноси, осим оних чији лични интерес има превагу над народним“, поручили су из Председништва.

Владика Григорије је гостујући у недељној емисији на ТВ Б92 критиковао председника Србије, рекавши да је Томислав Николић направио велику грешку када је рекао „клечим и тражим опроштај за Србију“.

„Ако се Тадић извинио једном онда нема потреба више, мислим да се и новинарка запрепастила кад је чула шта Николић прича“, рекао је владика Григорије.

Николић би да решава црквена питања

Председник Србије Томислав Николић рекао је у недавној посети Подгорици да би се умешао у решавање спора између Српске православне цркве (СПЦ) и такозване Црногорске православне цркве.

Николић је поновио став о решавању црквених питања и у Македонији, рекавши да би се држава умешала и у решавање спора између Српске православне цркве (СПЦ) и Македонске православне цркве (МПЦ) ако се у решавање проблема укључе обе државе.

Предали Космет Тачију

Свети архијерејски Синод Српске православне цркве недавно је критиковао бриселски споразум између државног врха Србије и самопроглашених представника Приштине, оценивши да је споразумом Космет предат „Тачијевом естаблишменту“.

Синод Српске православне цркве, на челу са патријархом Иринејем, оценио је да „ниједно државно руководство, па ни данашње, нема ни право, а ни мандат, да пристане на услове који нису испостављени ниједном другом кандидату за чланство у ЕУ“.

Синод СПЦ је, истовремено, подсетио је представнике власти на њихово, како су рекли, најважније обећање да ни под којим условима неће предати, издати или продати Косово и Метохију.

Томислав Николић је у прошлости често мењао политичке ставове – од залагања за очување Косова и Метохије и слања српских трупа на север покрајине, да би касније правио дистанцу од истих.

„Очекујем да УН одобре наш план и дозволе да се наше трупе врате на Космет у складу са Резолуцијом 1244, што би потпуно заштитило наш народ. Уколико УН ипак одбију план, тражио бих предлог владе и, тек на основу њега, прогласио ратно стање, уколико се укаже као потребно. Поред тога, дипломатија би морала да обави свој посао, а уколико би се као једино решење показало слање наших трупа у помоћ Србима, на Врховном савету одбране бих инсистирао да се то и уради“, рекао је Николић.

Николић је као председнички кандидат на питање новинара да ли је сада промијенио став и да ли би и као председник, уколико би се поновио погром Срба на Косову, слао војску на Космет, како је то изјавио у вријеме мартовских догађаја, казао да је ту изјаву дао као грађанин, а да би као државник морао да реагује ослањајући се, пре свега, на дипломатију и Устав.