Прочитај ми чланак

Могу ли Вучић и Дачић имати заједничког председничког кандидата

0

Док проевропска опозиција већ трага за заједничким кандидатом за председника Србије, владајуће странке још не откривају ко ће бити њихов изборни џокер на изборима следеће године. Иако је Томислав Николић крајем прошле године најавио да је спреман „да носи крст” и у другом председничком мандату, а Ивица Дачић више пута наговестио да ће ући у битку за Андрићев венац, ипак није немогуће да напредњаци и социјалисти на пролећним изборима имају заједничког кандидата.

aleksandar-vucic-ivica-dacic-foto-marina-lopicic-1463774169-911081У редовима напредњака, у вези с овим питањем – мук. Нико ни званично ни незванично не жели да говори о овој теми. На медијске спекулације да ће кандидат ове партије на председничким изборима, уместо Томислава Николића, можда бити Зорана Михајловић, један од министара и најближих Вучићевих сарадника, одмахује руком и додаје да су то глупости.

„О кандидату за изборе за председника Србије заиста нисмо разговарали. А могућност да са СПС-ом имамо заједничког кандидата није била тачка ни под разно”, каже овај функционер напредњака који није хтео да га именујемо.

И док напредњаци, бар јавно, не говоре о могућем кандидату, Дачић је својим учесталим запаљивим изјавама у незваничној председничкој кампањи. Он је због оштрих реакција на понашање званичног Загреба и Сарајева у дипломатским круговима у Београду проглашен за јастреба српске политике.

Бојан Клачар из Цесида сматра да је лидер СПС-а последњу рунду оптужби на рачун Хрватске лепо искористио за подизање рејтинга и да нема сумње да је Дачић у кампањи. Уз то, за последњих четврт века, СПС је на свим председничким изборима увек имао свог кандидата. Чак и непосредно после 2000. године, кад је опстанак СПС-а био доведен у питање.

„Он је као искусни политичар препознао да је то речник који одговара и који подржавају бирачи. Свестан је да се кампања не води месец или два пре избора. Дачић ће расписивање избора дочекати спреман, у случају да буде кандидат СПС-а”, каже Клачар.

То је један од разлога зашто је Покрет социјалиста (ПС), који је политички врло близак СНС-у, преко Братислава Југовића, потпредседника ПС-а, оштро напао Дачића, додајући да кандидат владајуће коалиције никако не може да буде председник СПС-а. Југовић сматра да заједнички кандидат може да буде само из СНС-а или из партија које су од почетка уз Вучића.

Овај покушај дисциплиновања није се свидео Ивици Дачићу, који је нагласио да СПС никад није тражио да владајућа коалиција подржи њега као председничког кандидата и пита откуд онда овакав напад и коме је то у интересу.

Један од најближих Дачићевих сарадника, пак, наводи да су изненађени реакцијом из Вулиновог Покрета и наглашава да СПС није донео одлуку о учешћу на председничким изборима нити су расправљали о могућем кандидату и да су медијске спекулације да се Дачић кандидовао.

„Ивица Дачић је искусан политичар и зна да је бесмислено да политичким противницима из опозиције офира свој политички потез у предстојећој шаховској партији. Социјалисти ће имати свог председничког кандидата само уколико се не договоримо с коалиционим партнерима из СНС-а да подржимо некога заједничког”, каже овај високи функционер СПС-а.

На питање колико је реално да социјалисти први пут од повратка вишестраначја у Србији немају свог кандидата за председника Републике, он одговара „да је то није незамисливо, ако се тако договоре Вучић и Дачић”.

Пре него што то буде тема разговора Вучића и Дачића, социјалисти ће морати добро да анализирају шта добијају, али и шта губе уколико имају свог председничког кандидата. Ако Дачић изађе на мегдан, СПС ће анимирати своје чланство, али ће он морати да има „своју” причу, јер би било бесмислено да има исту реторику као и кандидат СНС-а. То би њих врло лако могло да доведе у позицију да би Дачић морао да опонира власти, у којој се и налази, и то би на крају могло да се заврши њиховим изласком из владе, јер ни функционери СНС-а сигурно неће остати дужни кандидату СПС-а на критике.

Да у СПС-у ова тема није била на дневном реду, сведочи други близак Дачићев партијски саборац, који сматра да би заједнички кандидат за председника Србије имао смисла само уколико би га бирали посланици у републичком парламенту. Упозорава да би по садашњем директном изборном систему владајућа коалиција дошла у ризик да њен заједнички кандидат буде можда поражен у другом кругу избора.

„Не верујем да би СНС играо покер у стилу ва банк, јер је велики ризик ставити цео улог на једну карту – једног човека”, наводи овај функционер СПС-а.

Он наводи да је још много шта неизвесно. Тренутна ситуација личи ми на вишекружно кандидовање и избор генсека УН. А чак и ти УН избори (ин)директно утичу на будуће председничке у Србији”, наводи овај бивши министар.

И док у врховима ових партија председнички избори бар званично нису тема, Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, очекује да би СНС и СПС могли да имају заједничког кандидата, који би у том случају однео убедљиву победу.