Прочитај ми чланак

МОГЕРИНИ ПОРУЧИЛА БЕОГРАДУ И ПРИШТИНИ: Прекините лобирања до решења

0

Посредница у дијалогу Федерика Могерини затражила од обе стране. Прво укинути таксе, а потом и акције око признавања Косова

ВИСОКА представница Европске уније за спољну политику и посредница у дијалогу Београда и Приштине Федерика Могерини предложила је обема странама да косовске власти прво укину таксе на српске производе, а да онда наступи мораторијум у лобирању и једних и других до постизања решења у дијалогу – сазнају „Новости“.


То би значило да Београд стане са изношењем аргумената код држава које су признале независност Косова да ту одлуку промене, а да Приштина прекине да тражи нова признавања. Ипак, овај апел Могеринијеве, који је она изнела и на састанку у Берлину, по свему судећи, неће имати одјека, јер Приштина не показује вољу да повуче таксе. То се може закључити по речима председника тзв. косовске скупштине Кадрија Весељија да је „променио мишљење о суспензији одлуке о таксама на 120 дана“, за шта се залагао, и да сада сматра да таксе треба да остану.

Друго, из Приштине стижу поруке „како се ради“ са државама попут Чилеа, Аргентине, Бразила.., да и оне признају Косово, а то Београд, сасвим сигурно, неће гледати скрштених руку. Како је „Новостима“ потврђено, наши званичници ће и даље земљама које су признале једнострано проглашену независност српске покрајине сугерисати да ту своју одлуку преиспитају и да је пониште или суспендују док се дијалог не оконча. Такође, оне државе које нису до сада стале на страну Приштине, Београд ће позивати да задрже статусно неутралну позицију до постизања решења.

Још прошлог новембра шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је како западне земље траже од Србије да обустави дипломатску акцију којом успешно успева да утиче на државе које су признале тзв. Косово да тај став пониште. Како је Дачић тада изнео, те иницијативе, из перспективе Запада, тумаче се као „нарушавање дијалога“ и „иритирање Албанаца“.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!