Прочитај ми чланак

МОДЕЛ ДВЕ НЕМАЧКЕ: Вучић инсистира да проблем Косова и Метохије мора бити решен

0

Бићемо спремни за тежак, непосредан и отворен разговор на све теме, рекао је председник Александар Вучић коментаришући најављену посету Хрватској.

Идем у Хрватску, не очекујем чуда, али сам сигуран да ће разговори бити лековити, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је уверен да ће са хрватском колегиницом имати добре разговоре, а на питање како види чињеницу да су председница и влада у раскораку, напоменуо је да не разуме сасвим аргументе да није време за посету, али да прихвата позив.

– Ако Хрватска, и поред позива председнице, хоће да каже да нисам добродошао – хвала, ако не желе да разговарају – хвала. Не пада ми на памет да подилазим било коме, да се додворавам. Штитим интересе Србије, рекао је Вучић, који је претходно присуствовао Свечаној академији поводом 40. годишњице Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.

Каже и да је уверен да су односи са Хрватском бољи.

– Имамо боље односе, на рационалан начин решавамо проблеме. Мислим да то мора да буде одговор и једне и друге стране. Мислим да су разговори потребни када имамо проблеме, када се они виде и зато хоћу да идем у Хрватску и да се борим да имамо мир и стабилност, поручио је Вучић.

Како је рекао, жели да се бори да грађани Србије имају бољу будућност, да Срби у Хрватској имају бољу будућност, као што је спреман да помогне Хрватима који живе у Србији да остваре сва права.

– Бићемо спремни за тежак, непосредан и отворен разговор на све теме, јер не желимо да бежимо ни од једне теме, од несталих, до решавања имовинских права Срба, права на пензије до тога да у појединим селима где живе Срби нема струје, али и да помогнемо хрватској заједници, истакао је Вучић.

Став Шпаније – логичан

Председник Вучић одлуку шпанске владе да Косово искључи из преговора о проширењу ЕУ сматра логичном, те прецизира да, према председнику Европског парламента Антонију Тајанију, обавезујући споразум о КиМ „не подразумева признање“.

Наиме, на опаску новинара да је Тајани јуче у Београду рекао да обавезујући споразум не подразумева независност, Вучић је приметио да је Тајани рекао да споразум не подразумева признање.

– Не, он је рекао „не подразумева признање“, ако то смем да кажем, прецизирао је Вучић и додао да још нема тачне форме у којој би тај споразум требало да буде потписан, те да неке земље, рецимо, инсистирају на моделу две Немачке.

– Постоје предлози да се наши спорови с Албанцима реше пре тога, сматрам да није добро да одржавамо замрзнути конфликт, али ни да остављамо тај проблем нашој деци, рекао је Вучић.

Ниједна страна неће бити задовољна

Како је Вучић приметио, зна да то нико не воли да чује, али тај се проблем мора решити.

– Треба, међутим, и да нас разумеју, ми ћемо учинити све да се проблем реши, али морају и други да чине компромисе, ми смо спремни, али то се мора решити, поновио је српски председник приметивши да ће решење највероватније бити такво да обе стране буду подједнако незадовољне или свака мало задовољна.

Како год да се предложи, ниједна страна неће бити задовољна, прокоментарисао је, те додао: „За танго је потребно двоје, зато морају компромисе да чине обе стране“.

– Ако успемо, биће добро, а ако не успемо, не би било први пут, већ хиљадити у нашој историји, али то не би било добро за Србију и за Србе, рекао је Вучић.

Најавио је да би ове године у Србију могао да дође шпански Краљ Фелипе, којем је, како каже, током економског форума у Давосу поновио позив за посету.

– То би била још једна страховито важна посета за Србију, рекао је Вучић те додао да, након Аустрије и Хрватске, које ће посетити наредних дана, овог месеца планира и посете Бугарској и Румунији.

У Аустрији о још бољој сарадњи

Председник Србије је рекао да ће у Бечу, у који је отпутовао данас после подне у дводневну посету, разговарати са председником и канцеларом те земље, али и са аустријским и српским привредницима како би на економском и сваком другом плану две земље оствариле боље резултате.

Вучић је у обраћању новинарима у „Хајату“ рекао да смо у последње време подигли робну размену за 200 милиона евра, и да је она сада око милијарду евра, да има места и даљем проширењу и повећању трговинске сарадње, истовремено захваливши аустријским инвеститорима на улагању у Србији, наводећи да је „Цумтобел“ стигао у Ниш.

Како је рекао, са аустријским председником Александером ван дер Беленом и канцеларом Себастијаном Курцом разговараће и даљој сарадњи и њеном подизању на још виши ниво.

Додао је и да је председника Републике Српске Милорада Додика, који је такође присуствовао Свечаној академији поводом 40. годишњиице Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, упознао са разговорима у Истанбулу са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, као и бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Такође, додао је, Додика очекује на прослави Дана државности Србије 15. фебруара, а разговарали су и о инфраструктурним пројектима и даљој сарадњи Бањалуке и Београда.