Прочитај ми чланак

МЛАДИ БАЛКАНА у канџама Запада

0
Фото: ooo.org.rs/

Фото: ooo.org.rs/

У заједничком ауторском тексту, челни људи ЕУ, Федерика Могерини, Марош Шефчович и Јоахнес Хан су, поред нових обећања о европској перспективи Балкана, регионалној сарадњи и сличним општим местима, још и подвукли да се мора радити више на „побољшавању услова за младе“.

Реченица, као и претходне, која не би морала да значи ништа.

Мада, ова значи много.

Наиме, током претходног бечког самита, где су се окупили људи из бриселске администрације и министри са Балкана, договорено је да се подржи пројекат о „повезивању младих“.

Према томе ко је предлагач пројекта и судећи према ономе што о његовим циљевима пише, слободно се може рећи да се ради о још једној акцији Запада у циљу јачања меке моћи на Балкану.

Никаквог „побољшавања услова за младе“ ту неће бити, већ ће се уз помоћ позамашног новца правити регионална мрежа „младих лидера“, преко које ће се они упознавати, координирати своје акције и спремати за неко будуће време.

ЕУ жели да ствара подобну и лојалну „елиту“ међу балканским народима и овај пројекат је усмерен на то. Млади Балкана, од ЕУ, нешто више не треба да очекују. Иако назив пројекта лепо звучи, његова функција је сасвим другачија.

Извор: fsksrb.ru