Прочитај ми чланак

МЛАДА ВОЈВОДИНА: Потребан је референдум и о Војводини

0

Организација Млада Војводина саопштила је данас да стоји иза исписивања графита "Војводина = Каталонија" који су се појавили у неколико војводјанских градова, али се оградила од повезаности с политичким странкама и заложила се за расписивање референдума и у Војводини. Млада Војводина је критиковала постојеће странке које се залажу за ширу аутономију Војводине и саопштила да се те странке баве "промашеним иницијативама", којима "замајавају" градјане Војводине.

„Ми смо за референдум који би одредио положај Војводине у односу на Србију“, навела је Млада Војводина, организација која је раније саопштила да је „револуционарни републикански покрет“ младих људи из петнаестак места у Војводини.

Млада Војводина се у јавности раније оглашавала и путем других графита, плаката и саопштења за јавност, у којима је оштро критиковала Војводјанску партију, Војводјански клуб, Демократску странку, Лигу социјалдемократа Војводине…

На графитима који су примећени јуче у Новом Саду, Зрењанину, Бачкој Тополи, Суботици, Сенти, Кикинди и Жабљу, нацртана је и застава Каталоније.

Војводјанска партија: Због безбедности се одлаже Марш 300 војводјанских застава

Војводјанска партија данас је саопштила да из безбедносних разлога одлаже „Марш 300 војводјанских застава“ који је био заказан за четвртак, 5. октобар. „На основу свих доступних информација, размене истих са Полицијском управом Нови Сад, заједничка је процена да би безбедност градјана, који би дошли на најављени догадјај, могла бити угрожена и ми као организатори скупа не желимо да било каква врста могућег инцидента баци сенку на суштину захтева које као политичка организација заступамо“, наводи се у саопштењу председништва те странке.

Додаје се да ће о накнадном термину одржавања тог марша јавност бити благовремено обавештена.

Војводјанска партија наводи да су та странка и Војводјански клуб у претходне три године организовали „Шетње за Војводину“ поводом дешавања 5. и 6. октобра 1988. године, у знак подсећања на „јогурт револуцију“, када је режим Слободана Милошевића на улици срушио аутономију Војводине.

„Верујемо и боримо се за слободу мишљења, политичког изражавања и наша борба за слободу Војводине ће се наставити у складу са актуелном друштвено-политичком ситуацијом, са наше стране, свим мирним и демократским средствима, уз дубоко уважавање свих градјанских права на које као слободни градјани имамо апсолутна права“, пише у саопштењу.

Војводјанска партија се залаже да Војводина добије статус републике у федерализованој Србији.