Прочитај ми чланак

Лавров на савету ОЕБС-а: Србији су отели „Косово“ без референдума

0

Експанзија НАТО на исток је један од фактора нарушавања безбедности у Европи, оценио је Лавров у Скопљу

ОЕБС се налази у жалосном стању, перспективе нису јасне, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку министара Организације за европску безбедност и сарадњу у Скопљу у Северној Македонији.

Ова организација се претвара у сателит НАТО-а и Европске уније и налази се на ивици провалије, тврди руски министар.

„Поставља се једноставно питање да ли има смисла улагати напоре у његово оживљавање и да ли ће икада моћи да се прилагоди објективној реалности светског развоја?“, упитао је.

НАТО и ЕУ уништиле војно-политичку димензију ОЕБС-а

„НАТО је 1999. извршио неприкривену, грубу агресију бомбардовањем СР Југославије, чланице ОЕБС-а и чланице Уједињених нација. А 2008. године, кршењем Резолуције 1244 СБ УН и принципа о неповредивости граница у Европи из Хелсиншког завршног акта, Србији је отето ‘Косово’ без икаквог референдума“, казао је шеф руске дипломатије.

Док је говорио, руском министру су упадали у реч. На тренутак је прекинуо говор и обратио се колегама са молбом да га саслушају до краја. Ником од министара се то пре њега није десило. 

Западне политичке елите узеле су на себе право да користе ОЕБС у корист интереса НАТО-а, а експанзија Алијансе на исток је један од фактора нарушавања безбедности у Европи, додао је Лавров.

За стварање антируског блока у Украјини, Западу је требало много акција, почев од државног преврата 2014. године, преко осам година узурпације становника Донбаса, па све до нарушавања Минских споразума које је СБ УН одобрио, наводи Лавров.

Они који су потписали Минске споразуме признали су да су њима желели само да дају Украјини више времена да се припреми и ојача за сукоб са Русијом.

„Када сам прошле године питао америчку страну како коментарише то да не сме да јача своју безбедност на рачун безбедности других, како је договорено на самиту ОЕБС-а, нисам добио одговор“, наводи шеф руске дипломатије.

У напорима да униште руску економију, западни сателити увели су хиљаде санкција Руској Федерацији, и тако ставили тачку на широку практичну сарадњу између Истока и Запада, истиче Лавров.

Зашто гасе медије који се не слажу са идеологијом Запада?

ЕУ се у тој игри послушно покорава, додаје. Европска унија не ради у добробит свог народа, већ се претворила у агресивни блок, казао је.

„Они који треба да обезбеде слободу медија ћуте када их питамо зашто се гасе сви медији који пишу оно што се не слаже са идеологијом Запада“, казао је министар.

У Европи, пре свега у Украјини и на Балтику, буја нацистичка идеологија и пракса, хвале се колаборационисти Хитлера, руше се споменици ослободиоцима, додаје министар.

Међутим, Кијев је у искорењивању свега руског превазишао све. Поражавају тврдње да Зеленски својим акцијама брани европске вредности, додао је.

„У Украјини се пориче постојање Руса и њихова кључна улога у стварању Украјине. Људима тамо одузимају додир са руском културом, језиком, књигама и медијима, а ОЕБС о томе ћути“, оценио је шеф руске дипломатије.

Ћутао је и ћути Брисел и не истиче да је потребно поштовати права свих националних мањина као што то предвиђају многобројни усвојени документи. Данас се у Украјини прогони и једина канонска православна црква УПЦ, отимају се цркве, гоне се верујући и физички се обрачунавају са свештенством, каже Лавров и додаје да сви прогони нису почели с Специјалном војном операцијом већ 2014. године након крвавог државног преврата, када је Украјина добила неонацистичку власт.

„Молдавија је следећа жртва Запада у хибридном рату против Русије“, упозорава руски министар.

Свака држава у којој су активни западни фондови и невладине организације треба добро да размисли о судбини коју јој Запад спрема, закључио је.

У жељи да своје обраћање заврши оптимистично, иако у данашњем тренутку, како каже, то није лако, Лавров истиче да се живот наставља и да на Евроазијском континенту постоји равноправна сарадња заснована на узајамном поштовању и то упркос тенденцији ОЕБС-а да се води конфронтационом политиком на коју је приморавају.