Прочитај ми чланак

Митрополит Амфилохије: Власт у Београду признала Косово

0

111250-amfilohije-foto-beta

(Бета)
ПОДГОРИЦА – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оценио је данас да се он и црква нису умешали у државну политику Србије ставовима о споразуму о Косову, већ да су „скренули пажњу“ да потписани документ „дугорочно није добро решење“.

Амфилохије је новинарима у Подгорици казао да је црква само рекла да парафирани споразум „Косово и Метохију претвара у буре барута“ и поручио властима у Србији да „једна одређена власт у одређеном тренутку нема монопол над истином и судбином једног народа“.

„Боље је на време скренути пажњу, а то ради црква од памтивека… Не видим ја ту некакво мешање у политику. Схватање да одређена структура власти у једном тренутку има монопол на истину и судбину народа је давно превазиђено и припада тоталитарном режиму, а ми припадамо времену нових хоризоната“, закључио је митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски раније је оценио да је бриселским споразумом власт у Београду признала Косово, карактеришући тај документ као „понижавајући“.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић поручио је јуче митрополиту Амфилохију и цркви да поводом Косова „неће водити политику Србије“.

Амфилохије је навео да се црква својим ставом о споразуму није умешала у државне послове, већ да је „скренула пажњу“ да „решење наметнуто бомбардовањем 1999. године и политиком међународног фактора, није добро… и није решење тог животног питања на Балкану, него Косово и Метохију претвара у буре барута у Европи“.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве оценио је пре пар дана да је неотклоњив утисак да се, парафирањем текста споразума „о принципима нормализације односâ “ између „Београда“ и „Приштине“, ради о потпуном повлачењу институционалног присуства Србије на територији њене јужне покрајине, о успостављању ограничене аутономије српске заједнице на простору северно од моста на Ибру у Косовској Митровици, у оквиру Тачијевог естаблишмента, и, самим тим, о посредном и прећутном, али ипак фактичком признавању постојања система државне власти на Косову и Метохији независног од постојећег државног устројства Србије.