Прочитај ми чланак

МИТИНГ У СКОПЉУ – ЛОША КОПИЈА „ПЕТОГ ОКТОБРА“: Прозападна опозиција кампује док не обори власт

0
© Sputnik/ Богдан Пантић

© Sputnik/ Богдан Пантић

Зоран Заев на скупу изложио страначки план и затражио да Никола Груевски поднесе оставку. Грађани се одлично забављали јер је више од пола скупа протекло у културно-уметничком програму — ред рокендрола, ред фолклора.

Најчешће изговаране речи јуче на митингу опозиције у Скопљу биле су „оставка“ и „Груевски“.

Митинг који је одржала македонска опозиција предвођена Зораном Заевим, лидером Социјладемократске странке Македоније, почео је тачно у два испред зграде Владе Македоније, како су организатори и највили.

Скуп је завршен око 17 часова говором Заева, који је са бине грађанима поручио да ће их за све питати када буде промењена власт. Он је позвао окупљене да остану пред Владом док Груевски не поднесе оставку.

„Није истина што Груевски прича да желимо власт без избора. Он се боји да изгуби власт“, рекао је Заев. Фактички, он је на овом скупу изложио свој страначки програм на исти начин на који се то ради у предизборним кампањама. Посебно се осврнуо на социјални програм, здравство, и школство, али и на јавну администрацију рекавши да у јавној служби неће бити отпуштања, већ реконструкције.

„Паре које су покрали од народа биће враћене“, поручио је Заев запаљеној маси у Скопљу.

Све време његовог говора маса је у трансу скандирала: „Зоки, Зоки!“

Грађани су од раног јутра почели да се окупљају испред зграде Владе Македоније, а према незваничним проценама полиције било је између пет и шест хиљада људи.

Инцидента није било, а присуство полиције је било готово неприметно, осим кордона специјалаца који је стајао испред зграде владе.

На митинг су први пристигли представници Албанаца носећи албанске заставе и лупајући у гоч. За њима су дошли представници турске мањине, а било је и застава ЛГБТ популације, као и барјака бивше СФРЈ, ромских застава али не и застава Европске уније.

Говорници који су отворили митинг имали су једну поруку: „Оставка“. На самом почетку македонска певачица Ана Котевска отпевала је македонску химну у чему су јој свесрдно помагали сви присутни.

У пратњи Заева био и је и амбасадор Бугарске, иначе један од говорника који је поручио да жели да види напредну и демократску Македонију.

Бивши бугарски премијер Сергеј Станишев рекао је да је потребно да се врати демократија у Македонију, а окупљеним грађанима је честитао на храбрости што су се окупили.

„Желим да знате да се и ваш глас чује у ЕУ“, поручио је он.

Протесту су присуствовали и представници Европског парламента из Финске и Шведске.

Пароле „Готов је!“ и „Одлази“, које је Београд гледао 2000. године, данас су биле на скоро свим транспарентима и мајицама окупљених.

Грађани који не подржавају Заева били су бесни јер је град био паралисан.

Митинг опозиције у Скопљу-певач Бени Сакири (© Sputnik/ Богдан Пантић)

Митинг опозиције у Скопљу-певач Бени Сакири (© Sputnik/ Богдан Пантић)

Било је и оних који су на митинг дошли искључиво због забаве, јер је већи део протеста протекао у културно-уметничком програму — миксу поп, рок и народне музике. Иако нису били присутни лидери албанских партија, на скупу су се појавили активисти тих партија.

Општи утисак данашњег митинга опозиције у Скопљу је да је ово била нека врста покушаја репризе београдског „петог октобра“ али у екстремно блажој варијанти.

Овдашњи аналитичари сматрају да је Заев одиграо добру утакмицу јер је успео да покаже да је у стању да контролише масу. С друге стране, исти ти аналитичари верују да је и Груевски добио поене јер је на улицама било врло мало полиције.

Иначе, на опозиционом митингу било је доста људи из јавног живота Македоније, бивших амбасадора али и бивши председник Македоније Бранко Црвенковски.

Скопје, 17. маја 2015 - Грађани се припремају како би остали испред Скупштине до испуњења захтева - оставке премијера Македоније, Николе Груевског. Оставка је најчесће изговорена рећ и једини захтев упучен премијеру Николи Груевском са данашњег масовног антивладиног  протеста испред зграде владе Македоније у Скопљу. ФОТО Танјуг - Немања Јовановић

Скопје, 17. маја 2015 – Грађани се припремају како би остали испред Скупштине до испуњења захтева – оставке премијера Македоније, Николе Груевског. Оставка је најчешће изговорена рећ и једини захтев упучен премијеру Николи Груевском са данашњег масовног антивладиног протеста испред зграде владе Македоније у Скопљу. Фото: Танјуг – Немања Јовановић

 

Скопље: Митинг па камповање

Антивладин митинг у Скопљу завршен је без инцидента, а активисти и присталице опозиционе СДСМ камповаће испред владе до оставке премијера Николе Груевског.

За њих је обезбеђено неколико хиљада лежаљки, врећа за спавање и шатора у импровизованом кампу.

Лидер СДСМ Зоран Заев који је био последњи говорник рекао је да протест у Скопљу, коме је присуствовало неколико десетина хиљада грађана,

та партија није организовала због власти него због тога што тражи слободу у 21.веку, као и да се протест неће завршити док премијер Никола Груевски не поднесе оставку.

Заев је за говорницом која је постављена недалеко од македонске Владе рекао да би све друго осим оставке за Груевског било кукавички чин, након свега што су грађани чули на 33 конференције на којима је СДСМ од фебруара објављивао компромитујуће прислушкиване разговоре Груевског и његових најближих сарадника у пројекту “Истина за Македонију”.

“Груевски не може да уради више ништа осим да напусти зграду испред нас јер су му избројани сати. Све смо чули кроз 33 прес конференције Истина за Македонију. Хтео или не, Груевски ће отићи”, казао је Заев.

Лидер СДСМ је навео да је за превазилажење једне од најтежих криза у Македонији једини излаз да оставке поднесу и републички јавни тужилац, као и тужилац за организовани криминал и руководеће структуре Македонске радио телевизије, “што је неопходно да би се постигао политички договор о формирању прелазне Владе која би створила услове за организовање слободних парламентарних избора”.

Заев је упозорио премијера Николу Груевског да “инаћење са вољом грађана Македоније може имати последице које нико не жели” и позвао је Европску унију да одлучније реагује поводом дешавања у Македонији.

“Очекујем од међународне заједнице која је сведок свег зла које је нането грађанима Републике Македоније да помогне директним учешћем а не само мирним надгледањем за расплет кризе”, казао је Заев.

Представници студената, интелектуалаца и НВО поручили су са антивладиног протеста у Скопљу да желе промене, слободу, правду, једнакост, демократију и достојанство за државу и све њене грађане. Фото Танјуг- Немања Јовановић

Представници студената, интелектуалаца и НВО поручили су са антивладиног протеста у Скопљу да желе промене, слободу, правду, једнакост, демократију и достојанство за државу и све њене грађане. Фото Танјуг- Немања Јовановић

Заев је рекао да ће се СДСМ залагати да након избора “све судске пресуде које су спорне за јавност буду преиспитане као и да ће се обезбедити потпуна независност судства”.

“Овакав скандал ( као прислушкивање) као што тресе Македонију да се никада више не понови. Македонска радио телевизија ће имати потпуну политичку и финансијску независност. За медије ће бити оформљен фонд из кога ће се средства делити према критеријумима гледаности и читаности”, казао је Заев.

На протесту који је у Скопљу окупљеним грађанима су се обратили и представници социјалдемократа из Европског парламента и неколико земаља Европске уније, који су подржали захтев македонске СДСМ за оставку Николе Груевског.

Посланик у Европском парламенту Кнут Флекенштајн је са говорнице окупљеним грађанима рекао да “није дошао са својим колегама да одлучује о политичкој ситуацији, јер о томе одлучују грађани Македоније, већ да покаже солидарност не само са пријатељима социјал-демократама из Македоније већ и са свима који протестују тражећи демократију и поштовање основних људских права”.

“Саучешће свим жртвама које су погинуле или рањене у криминалном акту (у Куманову), ми осуђујемо свако насиље и акт тероризма. Ми осуђујемо све форме насиља и против смо сваког покушаја да се тероризам злоупотреби за партијску политику… Македонији је потребно враћање демократије, независног судства и независних медија и успешне борбе против корупције и криминала”, казао је Флекенштајн.

Флекенштајн је оценио да су “Македонији потребни одлучни реформски напори у свим областима који ће је приближити Европској унији”.

На скупу који је протекао мирно виделе су се македонске, албанске и турске заставе, а оставку Николе Груевског и његове Владе, затражили су говорници на македонском и албанском језику.

СДСМ је најавила да се протест неће завршити док Никола Груевски не поднесе оставку.

Груевски је синоћ изјавио да нема намеру да поднесе оставку јер би то био кукавички чин, а за сутра је најављен контра – скуп владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Извор: rs.sputniknews.com, Бета, Танјуг: видео: РТ