Прочитај ми чланак

МИРОВИЋ поднео кривичну пријаву против директора АНБ Дејана Вукшића

0

Београдски професор међународног јавног права Дејан Мировић поднео је данас кривичну пријаву Специјалном државном тужилаштву у Подгорици против Дејана Вукшића, актуелног директора Агенције за националну безбедност Црне Горе (АНБ).

Истовремено Мировић је против решења те институције, којим је по други пут одбијен његов захтев за приступ документима из личног досијеа, поднео нову тужбу Управном суду у Подгорици, а разлози због којих је, у држави у којој је рођен, био персона нон грата и даље ће остати „државна тајна“.

Како објашњава Мировићев адвокат Иван Нинић, први човек АНБ-а се кривичном пријавом терети за „злоупотребу службеног положаја и несавестан рад у служби“, због тога што је у периоду од јануара па до августа ове године „предузео низ незаконитих радњи у поступцима у којима је решавао по захтеву странке за приступ подацима институције на чијем је челу“.

-Мој клијент и ја смо најавили да ће кривична пријава против Вукшића бити поднета уколико понови негативно решење и то се управо догодило. Упркос судској пресуди, господин Вукшић понавља своју одлуку и одбија увид у документацију на основу које је професору Мировићу 2018. године забрањен улазак у Црну Гору, позивајући се на тајност података која је установљена некаквом одлуком из 2015. године. Да апсурд буде већи, Вукшић је морао да реши претходно правно питање, а то је посебни захтев да се опозове тајност података, али он на тај захтев никада ни формално није одговорио. То што смо ми у судском поступку успели да укинемо забрану МУП-а Црне Горе и што Мировић слободно прелази границу, дирекор АНБ-а потпуно игнорише и не жели да саопшти разлоге тадашње негативне безбедосне процене, коју је фабриковала управо АНБ и то баш у тренутку када је ДПС био на врхунцу своје политичке моћи – каже адвокат Иван Нинић и додаје да је његов клијент као врхунски интелектуалац, због вербалног деликта био „на нишану“ режима Мила Ђукановића.

На питање шта би могао да буде прави разлог због кога нова власта у Подгорици и након изборног пораза ДПС-а не пристаје да отворе досије Дејана Мировића, адвокат Нинић каже да је адреса за то питање премијер Здравко Кривокапићи и „они који су му наметнули Дејана Вукишића као кадровско решење, а то евидентно нису странке које чије владајућу коалицију“. Иако наш саговорник није желео да појасни ко „кадрира“ у АНБ, то се донекле може наслутити из саме кривичне пријаве, којом ће се у наредном периоду бавити специјални тужилац Миливоје Катнић.

– Одбијањем захтева Дејана Мировића за приступ подацима из његовог досијеа и доношењем по други пут истоветног решења које је претходно Управни суд у Подгорици укину као незаконито, евидентно је да пријављени Дејан Вукшић показује елементарно непознавање права, а пре свега одсуство моралне достојност за управљање једном озбиљном институцијом као што је АНБ. Он свесно и грубо злоупотребљава функцију директора АНБ, тако што својим одлукама наставља континуитет безакоња и тиме паралише рад свих институција Црне Горе на штету права грађана, а у корист одређених и отуђених центара моћи у Подгорици, али и за рачун појединих амбасада – наводи се између осталог у образложењу кривичне пријаве коју је у име Дејана Мировића потписао његов адвокат.

Иначе, ово је други пут за годину дана да професор Мировић улази у судски поступак са новим директором АНБ. Његов адвоакт је почетком августа ове године саопштио да је Управни суд у Подгорици усвојио тужбу и укнуо раније решење АНБ којим је одбијен захтев за приступ документима те безбедносне службе, па је предмет враћен на поновно одлучивање. Такође, претходно је Мировић у више наврата добијао судске спорове које је водио против МУП-а Црне Горе због мере забране преласка државе границе. Упркос томе што никада није осуђиван, нити се против њега воде судски поступци, разлози „санкција“ му до данас нису саопштени.